Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-07-08-2016-72

  Življenje in tehnika 7-8/16

  letnik LXVII, julij-avgust 2016

  Redna cena: 8,40 €
  ZIT_Polzi_in_skoljke_NAS

  TEMATSKA PRILOGA: POLŽI IN ŠKOLJKE IZ JADRANSKEGA MORJA
  Marjetka Kardelj in Miha Jeršek

  Vsak je že kdaj na morskem obrežju nabral pest školjk in polžjih hišic ter največje in najlepše za spomin odnesel domov, ne da bi sploh vedel, kako se imenujejo. Ste se morda kdaj vprašali, koliko različnih vrst teh živali prebiva v svetovnih morjih in koliko jih lahko najdemo v nam najbližjem Jadranskem morju? Kateri polž je najbolj pisan in katera školjka največja? Zakaj so leščurji zavarovani in jih ni dovoljeno nabirati? Zakaj ima polž, znan kot Petrovo uho, ob robu hišice od pet do sedem odprtinic? In kakšno je pravzaprav znanstveno ime školjk, ki jih v restavraciji naročimo kot klapavice? Odgovore na ta in še številna druga vprašanja ponuja knjiga Polži in školjke iz Jadranskega morja.

   

  KAKO IZBOLJŠATI VARNOST PAMETNIH TELEFONOV
  Nino Vranešič

  V informacijski dobi, v kateri živimo, je mobilni telefon postal nepogrešljiv pripomoček. Pametni mobilni telefon v primerjavi s klasičnim mobilnim telefonom omogoča dostop do interneta, njegove funkcionalnosti pa lahko razširjamo z namestitvijo aplikacij. Ameriška FCC je skupaj z vladnimi strokovnjaki, razvijalci mobilnih aplikacij in različnimi podjetji, ki se ukvarjajo z informacijsko varnostjo, sestavila seznam varnostnih kontrol in nasvetov za zaščito pametnih mobilnih naprav. S to potezo je želela uporabnikom pomagati pri zaščiti njihovih pametnih telefonov in jim svetovati pri zavarovanju podatkov. Objavljenih deset splošnih korakov je priporočljivo upoštevati neodvisno od mobilnega operacijskega sistema.

   

  JUPITER POD DROBNOGLEDOM
  Peter Zidar

  Ameriška vesoljska agencija Nasa je avgusta 2011 proti Jupitru poslala vesoljsko plovilo Juno, ki je 4. julija letos prispelo na cilj. Gre za odpravo, ki bo proučevala sestavo ter težnostno in magnetno polje tega največjega planeta našega Osončja. Juno je na poti do Jupitra prepotovala 2,8 milijarde km, do konca svojega delovanja, načrtovanega za februar 2018, pa ga bo še 37-krat obkrožila. Ob prihodu v bližino planeta je s pomočjo svojih raketnih motorjev zavrla in se utirila v 14-dnevno polarno orbito, kjer so se vključile znanstvene naprave na krovu, med drugim senzorji za zaznavanje infrardečega in mikrovalovnega sevanja. Z njihovo pomočjo bodo znanstveniki dobili več podatkov o razporeditvi toplote, vlage in konvekcijskih zračnih tokov v atmosferi. Dodatne naprave bodo merile Jupitrovo težnostno polje in njegovo magnetosfero.

   

  DREVESA, KI POGREŠAJO MAMUTE
  Berislav Kržič

  Med sprehodom po kakem parku ste najbrž že kdaj opazili eksotična okrasna drevesa z neobičajno velikimi plodovi, ki dozorevajo v velikih količinah, a jih nobena lokalna žival ne uporablja niti za hrano niti za kar koli drugega. Vsako jesen odpadejo in brez koristi zgnijejo pod matičnim drevesom. Gotovo ste pomislili, da gre za drevesa, uvožena iz kake daljne dežele, kjer obstajajo živa bitja, ki se prehranjujejo z njihovimi plodovi. Drevesa so sicer res od daleč, toda tam ni takšnih živali. Bolje rečeno: ni jih več. So namreč izumrle. Dejstvo je, da je drevesom, katerih obstoj je bil v davni preteklosti odvisen od izumrlih živali, kot so na primer mamuti, uspelo preživeti do danes.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 110 let triode
  Nino Vranešič
  Kako izboljšati varnost pametnih telefonov
  Peter Zidar
  Jupiter pod drobnogledom
  Jošt Razinger
  Najdaljši predor skozi Alpe
  Živko Jug
  Privlačnost obredov

  Igor Fabjan
  Pozor -- neznani prometni znaki!
  Danilo Zimšek, Uroš Berglez, Matej Rojc, Zdravko Kačič
  Ugasni luč, predvajaj film, pokliči prijatelja
  Aleš Lajovic
  Oskar Smreker in njegovi betonski železniški pragovi
  Berislav Kržič
  Drevesa, ki pogrešajo mamute
  Bojan Ekselenski
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Časovni kredit
  Urška Pajer
  Efemeride avgust in september 2016
  Aram Karalič
  Spletarna

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT

  Sorodne knjige

  Array