Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-09-2016-72

  Življenje in tehnika 9/16

  letnik LXVII, september 2016

  Redna cena: 4,20 €

  W3W = G3G -- Globalno tribesedno geolociranje
  Joc Triglav

  What3words je globalna mreža kvadratov velikosti približno 3 × 3 m, vsak od njih pa ima na našem planetu trajno določen nespremenljiv naslov, sestavljen iz enolične kombinacije treh različnih besed. Preprosteje pravzaprav sploh ne gre. Novi sistem je v uporabniškem smislu neprimerno boljši od koordinatnih sistemov (čeprav brez koordinatnega sistema v ozadju sploh ne bi mogel nastati ali delovati!) oziroma vsakokratnih sistemov poštnih naslovov. Odpade tudi skrb glede novih ali spremenjenih uličnih naslovov, saj je W3W-naslov trajen, nespremenljiv in določen za vsak tak kvadrat kjer koli na Zemlji, bodisi na kopnem ali na morju.


  BAKTERIJE IN RJAVENJE KOVIN
  Tomaž Rijavec

  Korozijo kovin, po domače rjavenje, vsi zelo dobro poznamo. Gre za razpadanje in razkrajanje površine kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih procesov. Po nekaterih ocenah ima industrija skupaj več kot trilijon evrov letnih izgub prav zaradi tega procesa. Rjavenje pomeni enega največjih problemov v svetovnem gospodarstvu, saj se dotika tako rekoč vseh industrijskih panog. Z vprašanji, kako bi ga zavrli in ali je to pravzaprav sploh mogoče, se zato ukvarjamo že zelo dolgo. Razvili smo različne barve, premaze in zaščite, ki vsaj začasno zavrejo ta proces. A kaj, ko se tudi na površini takšnih premazov kmalu naselijo različni mikroorganizmi, ki vse prej kot pomagajo ohranjati obstojnost kovine.


  INŽENIRSKA TRAGEDIJA 20. STOLETJA
  Matija Majhen

  Pred nekaj več kot petimi desetletji se je v dolini Vaiont v Italiji zgodila ena največjih inženirskih katastrof vseh časov. Nepričakovano razlitje vode iz akumulacijskega jezera, ki ga je sprožil plaz okoli 260 milijonov m3 skalovja in zemljine s pobočja gore Monte Toc, je zahtevalo 2000 življenj. Tako mediji kot tudi strokovna javnost so hitro ugotovili, da sta za nesrečo kriva lakomnost investitorjev in malomarnost inženirjev. Uradna preiskava je pokazala, da je bilo razlogov za sprožitev plazu, globokega najmanj 100 m in širokega vsaj 2000 m, več, vendar bi bilo nesrečo kljub temu mogoče preprečiti. Sile, ki so delovale na pregrado ob plazu, so bile več kot desetkrat večje od projektnih, a jez vseeno še danes stoji nepoškodovan na mestu, kjer je bil zgrajen.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 130 let Hall–Héroultovega procesa
  Joc Triglav
  W3W = G3G -- globalno tribesedno geolociranje
  Tomaž Rijavec
  Bakterije in rjavenje kovin
  Vital Sever
  Upravljanje oblakov
  Matija Majhen
  Inženirska tragedija 20. stoletja

  Peter Zidar
  Pohitritev kitajskih železnic
  Jana Aupič
  Astrokemija
  Matija Križnar
  Darwin in njegovi fosili
  Milan Petek Levokov
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Obisk iz vesolja
  Urška Pajer
  Efemeride oktober 2016
  Aram Karalič
  Spletarna

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT

  Sorodne knjige

  Array