Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 01/17

  Življenje in tehnika 01/17

  letnik LXVIII, januar 2017

  Redna cena: 4,20 €

  ROBOTI PRIHAJAJO
  Peter Zidar

  Smo se končno znašli na pragu dobe splošno uporabnih robotov? Ameriško podjetje Boston Dynamics, ki se ukvarja z razvojem avtonomnih robotov, je v zadnjem času predstavilo nekaj zelo obetavnih modelov, ki se s pomočjo robotskih nog lahko gibljejo po zelo zahtevnem terenu in se dinamično prilagajajo svojemu okolju. Roboti tega podjetja se zgledujejo po biološkem ustroju ljudi in živali ter ob tem posnemajo njihov način gibanja, pri katerem je ena najpomembnejših komponent vzdrževanje ravnotežja v nepredvidljivem okolju. Njihovi roboti tako neverjetno spominjajo na človeka ali žival, da v gledalcih na trenutke vzbujajo neprijetne občutke, ko jih izpostavijo različnim izzivom, jih brcajo in jim izmikajo paket, ki bi ga morali dvigniti. Ob opazovanju njihovih sposobnosti se ne moremo izogniti občutku, da ni več daleč čas, ko nas bodo lahko te naprave popolnoma nadomestile pri vsakodnevnih fizičnih opravilih.


  JEDRSKE SKRIVALNICE
  Damir Žniderič

  Vse od eksplozije prve atomske bombe nad Hirošimo, 6. avgusta 1945, so si vojske in politični režimi, zlasti še totalitarnejši, prizadevali za posest vsaj ene od oblik jedrskega orožja, ki naj bi tehtnico moči -- tako na lokalni kot globalni ravni -- prevesilo na njihovo stran. Čeprav je hladna vojna že davno minila, imajo svetovne velesile v svojih arzenalih še vedno jedrsko orožje, ki ga je dovolj za večkratno uničenje celotnega planeta. Do leta 1964, ko se je tej skupini pridružila še Kitajska, je bila uničevalna moč atoma le v rokah ZDA in takratne Sovjetske zveze, ki sta razvijali vedno bolj sofisticirana jedrska orožja. Na srečo -- z izjemo poskusnih eksplozij -- ni prišlo do njihove uporabe, čeprav je bil svet kar nekajkrat na robu tretje svetovne vojne. Toliko uničevalne moči je navsezadnje narekovalo premišljeno ravnanje z njo.


  MUZEJSKI DEPOJI
  Zakladnica geološke dediščine Slovenije
  Miha Jeršek

  Državni muzejski depo, ki hrani predmete iz Zakladnice geološke dediščine Slovenije, je del depoja ljubljanskega Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki je edini državni muzej, katerega poslanstvo je tesno povezano z naravo -- zakladnico geološke dediščine in biološko pestrostjo. Njegova ustanovitev v obliki Deželnega muzeja sega v leto 1821. In prav naravoslovne zbirke so bile ustanovne zbirke tega sploh prvega muzeja na Slovenskem.
  Muzejski depoji so duša vsakega muzeja. So velike ali majhne banke z neprecenljivim gradivom. Vedno bodo nekoliko odmaknjeni od obiskovalcev, saj je njihov namen predvsem ohranjati materialne dokaze. Te potrebujejo tako znanost kot kultura -- in s tem narod. So del identitete nekega naroda na nekem območju, kjer ta živi, ustvarja, se razvija. Prav zato so nacionalnega pomena. Če so bili depoji v preteklosti res del zapuščenih delov stavb, polni prahu in nabranega materiala, so danes zaradi jasne zbiralne politike, obdelanosti gradiva in odnosa do narave postali bolj kot ne urejeni prostori za hranjenje in proučevanje predmetov iz narave.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 140 let signalne pištole
  Peter Zidar
  Roboti prihajajo
  Stanislav Južnič, Vital Sever
  Osmina slovenske Nobelove nagrade
  Jošt Razinger
  Kaj se skriva za zmago programa AlphaGo
  Miha Jeršek
  Muzejski depoji -- Zakladnica geološke dediščine Slovenije

  Damir Žniderič
  Jedrske skrivalnice
  Neža Slevec Peternel
  Uporaba konoplje v medicinske namene
  Ivan Vogrič
  Valentin Matija Živic
  Projektant primorskih železnic

  Špela Može Bornšek
  Antocianini -- od hrane do presnove
  Manca Pavlič
  Literatura
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA -- Okno v svet
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride -- februar 2017          

   

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Letnik 2019, Revija ŽIT
  Array