Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 04/17

  Življenje in tehnika 04/17

  letnik LXVIII, april 2017

  Redna cena: 4,20 €

  Energija za človeštvo – Kaj si želimo in koliko potrebujemo
  Rafael Mihalič in Mišo Alkalaj

  Od tega, koliko energije je na voljo družbi in posamezniku, je ključno odvisna kakovost našega življenja. Ko razpravljamo o uporabnosti energetskih virov, moramo upoštevati tudi razmerje med pridobljeno količino in energijo, ki jo moramo vložiti v pridobivanje. V strokovnih krogih je ta koeficient oz. kazalec znan kot ERoEI (angl. Energy Received over Energy Invested). Kakovost življenja, kakršno danes sprejemamo kot samoumevno, torej temelji na zadostni energiji z dovolj visokim EroEI. Splošno osnovno izobraževanje (ERoEI 9--10 : 1) so si lahko le redke države privoščile šele v 18. stoletju, splošno zdravstveno varstvo (ERoEI 12 : 1) pa je izum druge polovice 20. stoletja -- in nesporno je oboje tako povečalo kakovost življenja kot tudi obogatilo družbo. Če bi želeli zanamcem nameniti vsaj tolikšen skok v dostopnosti energije, kot je bi naš od 18. stoletja do danes, pa potrebujemo energetske vire z ERoEI 20 : 1.

  Nenavadni zunajosončni planeti
  Jošt Razinger

  Si lahko predstavljate planet, ki ga razsvetljuje pet sonc ali je zgrajen iz diamantov ali pa nanj ves čas dežujejo kamni? Težko predstavljivo, vendar astronomi s pomočjo meritev vesoljskega teleskopa Hubble in računalniških simulacij začenjajo odkrivati neverjetno pestrost pojavov, ki se skrivajo zunaj meja našega Osončja. Prve domneve o obstoju planetov zunaj našega Osončje so bile na podlagi opazovanj motenj v gibanju dvojnih zvezd objavljene že proti koncu 19. stoletja, vendar prvo uradno potrjeno odkritje iz leta 1988 pripisujejo kanadskim astronomom Campbellu, Gordonu in Yangu. Doslej se je število zunajosončnih planetov (eksoplanetov) povečalo na več kot 3000, za več kot dve tretjini odkritij pa ima zaslugo vesoljski teleskop Kepler, v Zemljino orbito izstreljen leta 2009.

  PRVE VODNE PREGRADE V ZGODOVINI
  Matija Majhen

  Prvi veliki gradbeni dosežki na področju vodnega inženirstva so bili znanilci razvoja najzgodnejših civilizacij, saj so vodne pregrade in jezovi s svojo funkcijo omogočali življenje in različne dejavnosti ljudem tudi na geografsko sicer manj ugodnih območjih. Da je bil človek sposoben zgraditi prvi jez, je moral opazovati delovanja narave, kar je pozneje privedlo do prvih možnosti njegovega nadzora nad njo in njenimi pojavi. Danes si projektiranja konstrukcij in objektov brez fizikalnih in empiričnih enačb, ki opisujejo ali povezujejo določene naravne pojave ter zakonitosti, seveda ne moremo predstavljati, za gradnjo prvih preprostih pregrad pa je bilo potrebno zgolj osnovno razumevanje gibanja vode in hidravličnega delovanja. Pregrada Jawa v severni Jordaniji je najstarejši znani tovrstni objekt na svetu, kar pet tisoč let stara preprosta konstrukcija pa na svojem mestu stoji še danes.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 210 let parnika
  Jernej Horvat
  Umetna inteligenca, ki bo osvojila vaš dom
  Rafael Mihalič, Mišo Alkalaj
  Energija za človeštvo – Kaj si želimo in potrebujemo       
  Sanimir Veljanovski
  3D-tisk v medicini 
  Peter Zidar
  Proksima b

  Jošt Razinger
  Nenavadni zunajosončni planeti         
  Matija Majhen
  Prve vodne pregrade v zgodovini            
  Jurij Dobravec
  Razširjena evolucijska sinteza                                               
  Špela Može Bornšek
  Maslo gi in oksidi holesterola                              
  Damon E. Katerios
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Še ena priložnost             
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride maj 2017

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT
  Array