Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 05/17

  Življenje in tehnika 05/17

  letnik LXVIII, maj 2017

  Redna cena: 4,20 €

  Nova ekonomija

  Peter Zidar

  Izpopolnjevanje avtomatizacije in robotike vse bolj odpravlja potrebo po zaposlovanju ljudi. Brezposelnost bo zato v razvitem svetu kljub padcu natalitete naraščala. Če želimo preprečiti negativne posledice, bomo morali spremeniti nekatera temeljna izhodišča današnje ekonomske ureditve sveta. Znanstvenofantastične zgodbe že dolgo napovedujejo, da bodo roboti nekoč prevzeli dela, ki jih zdaj opravljajo ljudje. Ker tudi vse naprednejša umetna inteligenca obeta odpravo nekaterih delovnih mest, ki jih danes zasedajo zaposleni iz srednjega razreda, bodo morda že v nekaj desetletjih ostale le najbolj kreativne službe, pri katerih bo prisotnost človeka še vedno neizogibna. V utopičnem svetu prihodnosti nam ne bo treba več hoditi v službo in služiti denar, ampak se bomo lahko posvetili svojim hobijem in zabavi. Manjka samo ključni element: brez služb namreč tudi denarja za preživetje ne bo.

   

  Kozmične eksplozije, ki so ustvarile vesolje

  Katarina Majerhold

  Zgodovina litija je dolga in tudi zavita v skrivnost, saj je takoj po velikem poku pred 13,8 milijarde let večina tega komaj ustvarjenega elementa nekako izginila. A tu skrivnosti še ni konec; ob današnjih opazovanjih vesolja namreč znanstveniki zaznavajo dodatne količine litija -- in sicer okoli štirikrat večje od tistih, ki naj bi nastale ob velikem poku. Na začetku leta 2015 je skupinama astronomov na Japonskem in v Evropi, opremljenima z novimi ter izboljšanimi inštrumenti in tehnikami, uspelo zaznati litij v zvezdni eksploziji, imenovani nova. (Nove v nasprotju s supernovami, njihovimi večjimi in močnejšimi sorodnicami, niso neposredno rezultat smrti zvezd.) Pravzaprav so našli berilij, kar je bil jasen znak, da so nove proizvajalke litija, saj berilij razpade na litij. Odkritje, ki je v strokovnih krogih povzročilo precej razburjenja, pa je pokazalo tudi to, da nove ustvarjajo litij v velikih količinah, morda celo dovolj za večino te kovine v galaksiji.

   

  Karahunj - Astronomski observatorij izpred 6000 let

  Andrej Kranjc

  Sredi puste armenske planote na nadmorski višini 1800 m, severno od mesta Sissian, nad sotesko reke Dar, pritoka reke Vorotan, ki spada v kaspijsko povodje, stoji krog s površino okoli sedem hektarjev, ki ga sestavljajo pokonci stoječi skalni monoliti -- megaliti. Znanstveniki so prepričani, da so megaliti pri Karahunju astronomski instrument za označevanje sončnega vzhoda, luninih faz in -- kar je še bolj nenavadno -- so tudi prvi koledar. Ti kamni -- številni med njimi so orientirani po straneh neba -- so bili uporabljani ob določenem letnem času za določanje sončnih in luninih faz. Tisti z luknjami za opazovanje so namreč namerjeni natančno na mesta, kjer se te faze pojavljajo ob točno določenem času.

  Po položaju odprtin v nekaterih izmed megalitov je mogoče sklepati, da je v tem zgodovinskem observatoriju najbrž potekal celo neke vrste 'pouk astronomije za mlajše generacije'.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 180 let telegrafa
  Peter Zidar
  Nova ekonomija
  Rafael Mihalič, Mišo Alkalaj
  Energija za človeštvo
  Kaj danes v globalni energetski oskrbi ni realno

  Jure Miljević
  Nemški 'višinski' motorji prve svetovne vojne
  Katarina Majerhold
  Kozmične eksplozije, ki so ustvarile vesolje

  Ciril Bohak
  Osvetlitveni modeli
  Andrej Kranjc
  Karahunj - astronomski observatorij izpred 6000 let  
  Manca Pavlič
  Literatura 
  Davor Obradović
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Muzej   
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride junij 2017

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT
  Array