Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 06/17

  Življenje in tehnika 09/17

  letnik LXVIII, september 2017

  Redna cena: 4,20 €

  Iz vesolja v restavratorsko delavnico

  Jurij Dobravec

  Restavratorji se ukvarjajo z obnovo starih ali rabljenih predmetov, da jim morda vrnejo vsaj približno izvirno stanje, vdihnejo novo življenje ali pa jih pripravijo za razstavo v muzeju. To so lahko knjige, pohištvo, vozila, orožje in glasbila, pa kipi, mozaiki in slike, celo lokomotive, letala, celotne zgradbe ali pokrajina. Restavrirajo tudi nesnovno dediščino, na primer zvoke glasbil, ljudske običaje, tehnološke postopke ipd. Restavratorske delavnice so lahko samostojne ustanove ali podjetja, običajno pa ima restavratorski oddelek tudi vsak večji muzej ali arhiv.

  Restavratorska delavnica Mary Baker Engen blizu ameriškega glavnega mesta Washington je nekaj posebnega. V njej obnavljajo predvsem različna zračna plovila, ki jih pripravijo za obsežne stalne razstave obeh letalskih muzejskih zgradb, ki delujeta v okviru Smithsonove ustanove. Vendar pa gredo skozi roke njihovih strokovnjakov tudi predmeti iz vesoljskih programov -- vendar ne samo modeli ali replike, temveč tisti pravi, ki so del svoje življenjske dobe dejansko leteli v vesolju in se vrnili na Zemljo.

   

  Višinski izziv

  Vital Sever

  Ker nimamo standarda, ki bi veljal za merjenje (nadmorske) višine, je danes na svetu v uporabi okoli sto različnih izhodiščnih točk ničelne morske gladine, ki se med seboj razlikujejo tudi za nekaj metrov. Tehnične težave in pomanjkanje politične volje so doslej ovirali poskuse po odpravi te zmede. Kot vse kaže, bodo šele tehnološki napredek in zahteve po natančnejšem merjenju višin privedle do sprejetja globalnega standarda. ZDA, Kanada in Mehika so že objavile, da bodo na enotni, na geoidu zasnovani sistem prešle do leta 2022. Leta 2015 je srečanje Mednarodne unije za geodezijo in geofiziko sprejelo resolucijo, ki podpira sprejetje enega samega globalnega okvira za določanje višine. Cilji projekta evropske vertikalne referenčne mreže EUVN so poenotenje evropskih višinskih sistemov do stopnje točnosti nekaj centimetrov, zagotovitev skupnih točk za določitev evropskega geoida, povezava evropskih mareografov za proučevanje spremenljivosti nivoja morske gladine in vzpostavitev okoliščin za evropski geokinematični višinski referenčni sistem.

   

  AVTOMOBILSKA PASIVNA VARNOST

  Vinko Kernc

  Če odštejemo 'napredek', ki ga v avtomobilizem prinaša digitalna tehnika, je bil v zadnji četrtini stoletja največji napredek dosežen na področju varnosti avtomobilov. Za preboj v 90. letih prejšnjega stoletja je med najzaslužnejšimi organizacija oziroma konzorcij Euro NCAP s svojim posrednim vplivom na intenzivni razvoj sprva le pasivne, pozneje pa tudi aktivne varnosti avtomobilov. Čeprav dobra ocena na poskusnih trčenjih Euro NCAP za avtomobilske proizvajalce ni obvezujoča -- pogoj za prodajo na trgu so varnostni standardi, ki jih predpisujejo ustrezni državni organi --, se danes praktično vsi proizvajalci ravnajo po njenih standardih. Kdor se ne, ne more več prepričati kupcev. Nenehno prilagajanje stanju (varnostnemu napredku) avtomobilske industrije je najpomembnejša lastnost konzorcija Euro NCAP. Aktualnost mu zagotavlja, da bo tudi v prihodnje nekakšen vlečni konj avtomobilskega varnostnega napredka. Ob tem najbrž ni pretirano trditi, da je prav Euro NCAP ključno pripomogel k dejstvu, da ima Evropa najmanjšo stopnjo smrtnosti v prometu na svetu.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 60 let umetnega satelita
  Jure Miljević
  Vse manjši letalniki
  Jurij Dobravec
  Iz vesolja v restavratorsko delavnico
  Marlenka Žolnir Petrič
  Uporaba konoplje v gradbeništvu
  Veronika Sorokin
  Sovjetsko odkrivanje polarnega sveta

  Vinko Kernc
  Avtomobilska pasivna varnost
  Vital Sever
  Višinski izziv
  Ivica Kavčič, Martina Peljhan
  Proizvodnja cinobra v Idriji
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Vrnitev domov              
  Aram Karalič
  SpletarnA
  Urška Pajer
  Efemeride oktober 2017

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT
  Array