Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 10/17

  Življenje in tehnika 10/17

  letnik LXVIII, oktober 2017

  Redna cena: 4,20 €

  PROCEDURALNO GENERIRANJE

  Ciril Bohak

  Le redko kdo danes še ni slišal za eno izmed najbolj priljubljenih videoiger med mladimi -- Minecraft. Ta po zaslugi tehnike proceduralnega generiranja igralcu omogoča sprehajati se po skoraj brezmejnem svetu, ki pa ga oblikovalci niso ustvarili vnaprej, ampak se gradi sproti in je njegova podoba odvisna od 'semena sveta', ki ga igralec poda igri pred začetkom igranja.

  Med tehnike proceduralnega generiranja uvrščamo postopke ustvarjanja različnih stvari (svetov, objektov, glasbe, besedil ipd.) z uporabo neke procedure oz. vnaprej definiranega postopka (včasih tudi recepta). Tak način ustvarjanja je v zadnjem času najbolj razširjen pri ustvarjanju brezmejnih navideznih svetov na področju računalniške grafike in računalniških iger (ŽIT 2011/7--8; tematska priloga Kratka zgodovina videoiger), posega pa tudi na področja vsakodnevne uporabe. Z njim si med drugim pomagajo industrijski in umetniški oblikovalci pri snovanju oblik, ki jih je sicer ročno zelo težko ali skoraj nemogoče narediti.

   

  Izsiljevalski računalniški virusi

  Peter Zidar

  Prvi izsiljevalski virus AIDS Trojan se je pojavil že davnega leta 1989. Širil se je s pomočjo disket, žrtve pa so plačale odkupnino prek poštnega predala v Panami. Od takrat je minilo že 28 let in tovrstni virusi so se iz razmeroma redke nevšečnosti spremenili v stroj za služenje denarja. Žrtve imajo na svojih računalnikih najrazličnejše dokumente, na primer finančne podatke o poslovanju podjetja, besedilne dokumente, videoposnetke, fotografije in glasbene zbirke, za katere le redko naredijo rezervno kopijo. Ti podatki so lahko za uporabnika neprecenljive vrednosti, zato so zanje pripravljeni tudi veliko plačati. Značilna odkupnina, ki jo zahteva izsiljevalski virus, je zato od 100 do 1000 EUR, v sporočilu pa je naveden tudi rok plačila, ki je običajno le nekaj dni. Po poteku roka se odkupnina za podatke v datotekah običajno podvoji in določi nov rok plačila, po izteku katerega se ključ za dešifriranje datotek uniči in podatki v njih so za vselej uničeni.

   

  ULTRAZVOČNA SLIKOVNA DIAGNOSTIKA V MEDICINI

  Mateja Rakuša, Lidija Kocbek

  Raziskave ultrazvoka in njegove uporabnosti imajo dolgo zgodovino. Do pomembnejših odkritij je prišlo pred približno sto leti, v široko uporabo na področju strojništva, metalurgije, kemije, v farmaciji in živilski industriji pa je prišel sredi prejšnjega stoletja. Z njim je mogoče učinkovito čistiti različne industrijske sestavne dele, optične elemente, nakit, zobozdravniški in kirurški pribor.

  Brez dvoma najbolj razširjena pa je danes njegova uporaba v medicini. S pomočjo ultrazvočnih valov, ki se delno odbijajo na mejah organov v človeškem telesu, lahko naredimo sliko notranjosti telesa. Ultrazvočna slikovna diagnostika (ehografija) v medicini je neboleča, neškodljiva, varna in ponovljiva neposredna preiskava v realnem času. Vseh organov ne moremo pregledati podrobno, srce in ožilje ter številne organe trebušne votline pa lahko. Prav zato ima ta metoda pri odkrivanju in spremljanju bolezni izredno pomembno mesto.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 70 let tranzistorja
  Peter Zidar
  Izsiljevalski računalniški virusi                                          
  Jernej Horvat
  S pametnimi napravami do boljšega zdravja
  in v prihodnosti celo nesmrtnosti

  Ciril Bohak
  Proceduralno generiranje                                                   
  Mateja Rakuša, Lidija Kocbek
  Ultrazvočna slikovna diagnostika v medicini

  Veronika Sorokin
  Moskovski metro
  Jurij Dobravec
  Največja glasbila
  Andrej Ivanuša
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Naslednjih tisoč let      
  Aram Karalič
  SpletarnA
  Urška Pajer
  Efemeride november 2017

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT
  Array