Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 11/17

  Življenje in tehnika 11/17

  letnik LXVIII, november 2017

  Redna cena: 4,20 €

  DIGITALNI DENAR

  Peter Zidar

  Na internetu se je v zadnjem desetletju pojavilo nekaj 'resnih' digitalnih valut, ki bi lahko popolnoma nadomestile običajni denar, kakršnega smo bili vajeni doslej. Te valute uvajajo tudi nove koncepte, ki jih še nismo vajeni. Digitalne valute, ki se uveljavljajo kot nov standard, za zavarovanje finančnih transakcij uporabljajo kriptografijo, zato jih imenujemo kriptovalute. S kriptografijo tudi zavarujejo in nadzirajo nastajanje novega digitalnega denarja. Pomembna novost, ki jo uvajajo, je decentralizirani nadzor nad valuto, ki omogoča drugačno poslovanje kot pri denarju, ki je nadziran centralno, znotraj bančnega sistema.

  Kriptovalute, ki za zdaj igrajo še razmeroma obrobno vlogo, bodo v prihodnosti ne samo pomembno spremenile koncept denarja, ampak pomembno vplivale tudi na številna druga področja našega življenja. Zato je vredno pretehtati, kdaj je najboljši trenutek za investicijo vanje, in na katero od njih staviti.

   

  GORA BESED

  Vital Sever

  S prihodom interneta in družabnih omrežij se srečujemo z veliko več informacijami v pisni obliki kakor rodovi pred nami. Odkar je ameriška učiteljica Evelyn Wood v 50. letih prejšnjega stoletja zasnovala koncept hitrega branja, je nastalo veliko tečajev in knjig, ki obljubljajo, da vas bodo naučili brati petkrat hitreje, ne da bi to kakor koli vplivalo na razumevanje prebranega. A najnovejše raziskave kažejo, da kritični element branja ni čas, ki ga porabite zanj, ali celo vrsta bralne platforme, na kateri berete, temveč pozornost na vsebino besedila pred vami. Nekateri počasni bralci ne obdelujejo kdo ve koliko tistega, kar berejo, na drugi strani pa so nekateri hitri bralci odlični tako pri pomnjenju kot analiziranju besedila. Zato je pomembno predvsem to, da takrat, ko se odločite prebrati stvar, za katere vsebino vam ni vseeno – pa naj bo to leposlovje ali priročnik – branju posvetite vso svojo nedeljeno pozornost.

   

  RUPNIKOVA LINIJA NA OBMOČJU GORENJSKE

  Aleš Žlebnik

  Slovensko ozemlje je že od nekdaj presečišče številnih komunikacijskih poti. Te je bilo s stališča državne varnosti treba nadzorovati in varovati. Enega takšnih poskusov pomeni tudi t. i. Rupnikova linija kot del obrambnega utrdbenega sistema, ki so ga zasnovali in z njegovo gradnjo začeli že v Kraljevini Jugoslaviji. Potekal je vzdolž meddržavnih meja Dravske banovine, in sicer kot sestavni del dveh morebitnih front (zahodne proti Kraljevini Italiji in – po priključitvi Republike Avstrije – severne proti nemškemu rajhu ter delno tudi proti Madžarski; ta fronta se je raztezala še naprej ob obmejni reki Dravi). Še danes si je mogoče ogledati ostanke utrdbenih objektov vzdolž Rupnikove linije, ki je na območju Gorenjske potekala od Ratitovca prek Jelovice do doline Save Bohinjke, nato pa čez širše območje Radovljice do Tržiča in struge reke Kokre. Ostanki tam najdenega utrdbenega objekta so 20,4 km oddaljeni od mejnega prehoda Jezersko, naslednji objekt pa stoji šele v Črni na Koroškem. 

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 210 let obločne svetilke
  Peter Zidar
  Digitalni denar                                                                
  Vital Sever
  Gora besed                                                                        
  Simon Peter Vavpotič
  Razvoj trdih diskov in pogonov brez gibljivih delov          
  Aleš Žlebnik
  Rupnikova linija na območju Gorenjske       

  Bojan Beškovnik
  Pametna mesta in logistika                                    
  Joc Triglav
  200 let katastra na Slovenskem (1. del)          
  Damon E. Katerios
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Razsvetljenje
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SpletarnA
  Urška Pajer
  Efemeride december 2017

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT

  Sorodne knjige

  Array