Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 11/17

  Življenje in tehnika 12/17

  letnik LXVIII, december 2017

  Redna cena: 4,20 €

  KIBERNETSKO VOJSKOVANJE

  Peter Zidar

  Sodobne vojne se bijejo tudi prek interneta, saj lahko uspešni kibernetski napadi odločajo o izidu spopadov z običajnimi bojnimi sredstvi. Ker je vse več storitev odvisnih od ustrezne računalniške infrastrukture, je njeno onemogočanje lahko precej boleče. Kibernetsko vojskovanje postaja vse pomembnejše pri uveljavljanju interesov posameznih držav ter doseganju političnih in vojaških ciljev. Tovrstni napadi, usmerjeni proti kandidatki Hillary Clinton, so med ameriškimi volitvami morda celo pripomogli k zmagi Donalda Trumpa. Ameriške varnostne agencije so napade zaznale, vendar so o tem poročale nekoliko pozno že novoizvoljenemu predsedniku. Med omenjenimi napadi naj bi ruski hekerji imeli dostop do računalnikov demokratske stranke, iz katerih so pridobili informacije, ki so jih pozneje prek različnih portalov razširjali po internetu.

   

  SINGAPURSKI PARKI NOVEGA TISOČLETJA

  Igor Fabjan

  Leta 2012 so v Singapurju odprli futuristični park Gardens by the Bay (Vrtovi v zalivu), s katerim so želeli na svojstven način povezati naravo in urbano območje. Park je hitro postal ena največjih mestnih turističnih znamenitosti in doslej ga je obiskalo že več kot 30 milijonov ljudi. Še posebno je znan po velikanskih umetnih drevesih, v krošnjah katerih se vsak večer odvija svetlobna predstava. Temeljno vodilo upravljavcev parka je, da so zelene površine last vseh državljanov. Pomenijo del državne strategije za združevanje naravnih in urbanih območij. Postaviti želijo vzorčni model za trajnostni razvoj in ohranjanje narave v urbanih središčih -- ob hkratnem zagotavljanju prvovrstnih možnosti za izobraževanje in rekreacijo na prostem. Kraljestvo rastlin je v parku Gardens by the Bay z izjemno združitvijo tehnologije in narave predstavljeno v popolnoma novi luči.

   

  OPTIČNI PRIKAZ CELIČNIH STRUKTUR

  s popolno notranjo refleksno fluorescenčno mikroskopijo

  Mateja Rakuša, Lidija Kocbek

  Namen mikroskopije je pridobiti čim več podatkov iz opazovane celice, seveda ob čim večji ločljivosti in kontrastu celičnih struktur. Celica je kot najmanjša živa enota organizma premajhna, da bi jo lahko opazovali s prostim očesom. Njeno notranjost delimo na citoplazmo in jedro, pri čemer citoplazmo izpolnjuje citosol s številnimi, z membranami omejenimi predelki. Celica in njene sestavine običajno slabo absorbirajo svetlobo, zato so celice večinoma brezbarvne in slabo kontrastne. Toda kontrastnost posameznih celičnih struktur lahko povečamo z različnimi metodami barvanja ali z uporabo posebnih mikroskopov. Eden izmed njih, ki se ponaša z edinstvenimi lastnostmi, je refleksni fluorescenčni mikroskop s popolnim notranjim odbojem, postopek, pri katerem se uporablja, pa se imenuje popolna notranja refleksna fluorescenčna mikroskopija (angl. Total Internal Reflection Fluorescence Microscopy -- TIRMF).

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 260 let sekstanta
  Peter Zidar
  Kibernetsko vojskovanje
  Simon Peter Vavpotič
  Nepogrešljive pri vnosu podatkov
  Mateja Zemljič, Lidija Kocbek
  Optični prikaz celičnih struktur
  Igor Fabjan
  Singapurski parki novega tisočletja

  Danilo Zimšek, Grega Močnik, Zdravko Kačič
  Prepoznava objektov v videu
  Joc Triglav
  200 let katastra na Slovenskem (2. del)
  LITERATURA
  Bogomir Remškar
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Marjetica
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  EFEMERIDE januar 2018            

  Urška Pajer

  Leto izida2017
  PodročjaLetnik 2017, Revija ŽIT
  Array