Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 01/18

  Življenje in tehnika 02/18

  letnik LXVIII, februar 2018

  Redna cena: 4,20 €

  PROTIUDAREC BALISTIČNI GROŽNJI

  Rasto Snoj

  Svet se že nekaj časa zaskrbljeno sprašuje, kakšen bo razplet resne azijske krize, ki v najslabšem primeru utegne prerasti celo v svetovno vojno. V igri so balistične rakete in z njimi povezana jedrska grožnja. Balistične rakete imajo doseg od nekaj deset kilometrov v taktični izvedbi do več kot 5500 km v strateški medcelinski različici ICBM. Večinoma lahko nosijo bojne konice z enim ali več jedrskimi naboji, ki se po ločitvi od nosilne rakete v padajočem delu poleta usmerijo proti različnim, vnaprej določenim ciljem. Vedno preletijo dobršen del svoje poti skozi vesolje nekaj sto km nad površjem Zemlje in so pred udarcem v cilj zelo hitre. Njihov let traja le nekaj deset minut in v tem kratkem času mora obramba izstrelek zaznati, oceniti grožnjo ter se pravilno odločiti o protiukrepu, ki običajno pomeni izstrelitev protibalistične rakete.

   

  KAKOVOSTNEJŠE BIVANJE V POVEZANEM DOMU

  Uroš Berglez, Grega Močnik, Danilo Zimšek, Zdravko Kačič

  Internet stvari počasi vstopa v naš vsakdan. Skozi uporabo pametnih naprav, ki med seboj izmenjujejo podatke in jih pošiljajo naprej v internet ali v uporabo drugim napravam v omrežju, spoznavamo njegove prednosti. Dandanes se z internetom stvari najpogosteje srečamo v domačem okolju, saj so že na voljo komercialne povezane naprave, ki skrbijo za naše dobro počutje, zdravje in varnost. V podjetjih se dogajajo spremembe pri proizvodnih procesih. Na delovnih mestih nam bodo v bližnji prihodnosti pomagali avtonomni roboti, zaradi česar se bo zvišala produktivnost. Z uporabo konceptov interneta stvari v logistiki se bo izboljšala učinkovitost transporta, nove tehnologije, kot je strojni vid, ki ga lahko uporabljamo na primer pri pregledovanju izdelkov, pa bodo izboljšale proizvodne procese.

   

  VARNA GESLA, KI JIH NE BOMO POZABILI

  Simon Peter Vavpotič

  T. i. močna gesla so ključna za zagotavljanje računalniške varnosti, saj so posledice hekerskega vdora v elektronsko banko ali v elektronski poštni predal lahko pogubne. Izbira osebnega gesla in tega, kako si ga bo zapomnil, je največkrat prepuščena uporabniku. A le redki si izmislijo geslo, ki ga ne bi mogli uganiti niti, če bi poznali njihovo življenje. Čeprav so poleg gesel v rabi tudi elektronski certifikati, je dostop do uporabnikovega računalnika praviloma zaščiten zgolj z geslom, računalnik pa je ves čas povezan v splet. Uporaba kompleksnejših gesel je zato nujna. Ker si jih na pamet težko zapomnimo, si lahko pomagamo z upravljalniki računalniških gesel. Te varovane knjižnice gesel omogočajo samodejno prijavo v aplikacije in spletne strani ter tudi ustvarjanje močnih naključnih gesel. 

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 90 let Geigerjevega števca
  Simon Peter Vavpotič
  Varna gesla, ki jih ne bomo pozabili
  Rasto Snoj
  Protiudarec balistični grožnji                                             
  Uroš Berglez, Grega Močnik, Danilo Zimšek, Zdravko Kačič
  Kakovostnejše bivanje v povezanem domu                  
  Martin Lipovšek
  Gledamo na svoj prihodnji jaz kot na tujca?                  

  Damir Žniderič
  Biseri flore in favne
  Joc Triglav
  200 let katastra na Slovenskem (4. del)           
  Tomaž Lazar
  Bronasti meči                                                                         
  Davor Obradović
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Zbiratelj spominov
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: marec 2018            

  Leto izida2018
  PodročjaLetnik 2018, Revija ŽIT
  Array