Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 1/19

  Življenje in tehnika 01/19

  letnik LXX, januar 2019

  Redna cena: 4,20 €

  DRUŽINSKA EKONOMIKA SONČNIH ELEKTRARN

  Mišo Alkalaj, Leon Valenčič

  Pri branju reklam (pre)prodajalcev fotonapetostnih modulov in 'analiz' njihovih strokovnih podpornikov (številni so žal v ali pri vladi) bi pomislili, da je proizvodnja električne energije s sončnimi elektrarnami že dandanes lahko povsem komercialna dejavnost (tj., da lahko zagotavlja dobiček tudi brez državnih subvencij) oziroma je tik pred tem. Toda če pogledamo dejanske, na tehničnih podatkih temelječe številke, so razmere precej drugačne. Da taka oblika 'spodbujanja' obnovljivih virov energije ne more nikoli privesti do pokritja naših potreb po električni energiji, lahko ugotovimo s preprostim premislekom: kako bi se to izteklo, če bi imela vsa slovenska gospodinjstva na strehi dovolj veliko sončno elektrarno, da bi nominalno pokrila svojo porabo?

   

  PAMETNI IN ZLOŽLJIVI ISO-KONTEJNERJI ZA OPTIMIZACIJO TRANSPORTNEGA PROCESA

  Bojan Beškovnik

  Pri transportu tovora in ljudi ter v logističnih procesih neprestano zasledujemo optimizacijo prostora, časa in nabora informacij. Optimizacija tovornega, skladiščnega ali potniškega prostora omogoča zniževanje operativnih stroškov in povečevanje prihodkov na enoto uporabne površine. Neizkoriščen prostor pomeni strošek in izgubljen prihodek. Posamezne transportne in prekladalne operacije je mogoče najlažje skrajšati z uporabo podatkov v realnem času, saj se le tako lahko pravočasno odzovemo na neželene, nepotrebne in nenačrtovane dogodke. To nam zagotavljajo pametne tehnologije, ki jih zasledimo tudi na področju transporta ISO-kontejnerjev. Položaj kontejnerja, temperaturo v njem ali morebitno krajo blaga iz njega je že nekaj časa mogoče spremljati kar prek prenosnih telefonov.

   

  DIGITALNO PONAREJANJE

  Peter Zidar

  Manipulacija digitalnih videoposnetkov ni nič novega: z ustreznimi orodji je mogoče dodajati ali odvzemati vsebino. Novost pa je tovrstno prepričljivo prilagajanje posnetkov s pomočjo programske opreme, ki uporablja umetno inteligenco. Algoritem, ki omogoča ponarejanje posnetkov, se najprej posveti neki znani javni osebi in prouči čim večje število njenih posnetkov. Ob tem se uči prepoznavati vzorce, ki so značilni za to osebo in jo na nek način opredeljujejo. Postopek uporablja t. i. globoko učenje umetnih nevronskih mrež z velikim številom plasti nevronov in postopke za sintezo človeških obrazov. Tovrstnih ponaredkov se je zato prijel izraz globoki ponaredki (angl. deep fake), ki je pravzaprav skovanka izrazov za globoko učenje (angl. deep learning) in lažne novice (angl. fake news).

  Vital Sever
  Svet znanosti in tehnike
  Joc Triglav
  Obletnice: 110 let od odkritja južnega magnetnega pola
  Peter Zidar
  Digitalno ponarejanje                                                              
  Rasto Snoj
  Vesoljski vpliv na vreme                                                         
  Mišo Alkalaj, Leon Valenčič
  Družinska ekonomika sončnih elektrarn                           
  Jurij Dobravec
  Komu zvoni?                                                                             

  Bojan Beškovnik
  Pametni in zložljivi ISA-kontejnerji za optimizacijo transportnega procesa      
  Berislav Kržič
  Nenavadne prehranske navade nekaterih rastlinojedih dinozavrov      
  Zdenko Kolarič
  Hidroksilni radikal                                                                    
  Patricija Čamernik
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Tomažev izziv
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride: februar 2019

   

  Leto izida2019
  PodročjaLetnik 2019, Revija ŽIT
  Array