Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 03/19

  Življenje in tehnika 03/19

  letnik LXX, marec 2019

  Redna cena: 4,20 €

  Medzvezdni obiskovalec

  Peter Zidar

  Oktobra 2017 so astronomi prvič opazili vesoljsko telo, ki je v naše Osončje pripotovalo iz medzvezdnega prostora. Do tega pomembnega odkritja so prišli po  zaslugi teleskopa Pan-STARRS na Havajih, ki vsako noč preverja nebo v lovu za morebiti nevarnimi vesoljskimi telesi, ki bi lahko v prihodnosti padla na Zemljo. Po havajski besedi za izvidnika oziroma kurirja, ki prihaja od daleč, so novo nebesno telo poimenovali 'Oumuamua. Gre za pomembno odkritje, saj so bila vsa doslej opažena vesoljska telesa v našem Osončju tudi njegov sestavni del. Tokrat pa so astronomi prvič opazili, da je neko telo priletelo v Osončje od zunaj ter da ima dovolj veliko hitrost, da ga tudi zlahka zapusti. Poraja se seveda vprašanje, kako je 'Oumuamua nastal: je morda ostanek eksplozije supernove, zunajzemeljska vesoljska ladja, kakor menijo nekateri, ali zgolj kos skale, ki se je odlomila ob oblikovanju oddaljenega Sončevega sistema?

   

  Kritično mišljenje in demokracija

  Jurij Dobravec

  Je znanost lahko demokratična? Je prenos znanstvenih rezultatov v javno obravnavo lahko nevaren? Kakšna je razlika med poznavanjem podnebnih sprememb in poznavanjem sprememb, ki jih povzroča spreminjanje podnebja? Ima za reševanje zmede ob okoljski krizi lahko večjo težo dvom ali trditev? Zahodna družba demokracijo šteje kot eno največjih pridobitev svoje politične zgodovine. A demokracija se izkaže šele takrat, ko so ljudje -- volivci in kandidati oziroma zagovorniki referendumskih vprašanj -- sposobni zrelega kritičnega mišljenja, ki obenem pomeni tudi temeljno sestavino razumevanja vsake znanstvene metode. Če tega ni, so odzivi demokratične družbe podvrženi zavajajočim informacijam pred odločanjem in po njem. Marsikateri današnji problem je posledica nekritičnega mišljenja, dovzetnosti za manipulacije ali prepričanj, ki jih na številnih družbenih ali osebnih področjih vnaprej nekritično privzamemo.

   

  REKORDNA CESTNA POVEZAVA MED KITAJSKO IN HONGKONGOM

  Igor Fabjan

  Pred nekaj meseci so Kitajci odprli najdaljšo cestno povezavo na svetu, dolgo kar 55 km, ki jo sestavlja več viaduktov in predorov med Hongkongom ter celinskima mestoma Macao in Žuhaj. Na tem območju živi kar 68 milijonov ljudi. V Macau, nekdanji portugalski koloniji, se je po zaslugi posebnega statusa razvilo igralništvo, ki prinaša velike prihodke, Žuhaj pa je mlado kitajsko letoviško mesto, ki se zadnja leta pospešeno razvija na račun brezcarinskega območja. Za 200 km dolgo pot med Hongkongom in tem delom Kitajske so potniki do nedavna potrebovali najmanj štiri ure, prek nove cestne povezave pa se je čas vožnje skrajšal na nekaj več kot pol ure. Prometa na njej za zdaj ni veliko, zato bo šele čas pokazal, ali je bila dejansko potrebna, ali pa gre zgolj še za eno politično določitev, s katero želijo politiki Hongkong čim bolj in čim hitreje združiti s Kitajsko.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Joc Triglav
  Obletnice: 150 let periodnega sistema kemičnih elementov
  Peter Zidar
  Medzvezdni obiskovalec
  Miha Jeršek
  Realistični model kraške jame sredi Ljubljane
  Miha Šlebir
  Oskrba z gorivom v zraku (2. del)
  Jurij Dobravec
  Kritično mišljenje in demokracija

  Igor Fabjan
  Rekordna cestna povezava med Kitajsko in Hongkongom
  Simon Peter Vavpotič
  Okenski grafični vmesniki
  Mišo Alkalaj
  Higgsov bozon
  Gregor Pavlič
  Literatura
  Marjan Žiberna
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Srečanje v Himalaji         
  Aram Karalič
  Spletarna                                                                          
  Urška Pajer
  Efemeride: april 2019                                                       
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Tujec
  Manca Pavlič
  Literatura
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride: marec 2019

  Leto izida2019
  PodročjaLetnik 2019, Revija ŽIT
  Array