Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 06/19

  Življenje in tehnika 06/19

  letnik LXX, juniij 2019

  Redna cena: 4,20 €

  Vesoljska gradnja

  Peter Zidar

  Večino predmetov, ki jih je človeštvo doslej poslalo v vesolje, so morali najprej sestaviti na površju Zemlje. Zanje so zaradi izstrelitev s pomočjo raket predpisane zahtevne omejitve. Težava je predvsem njihova velikost, saj je prostor na vrhu nosilnih raket omejen tako po prostorskih dimenzijah kot po masi. Dodatno omejitev pomenijo sile med izstrelitvijo, ki zahtevajo določeno mero strukturne trdnosti, da predmet med poletom v vesolje ne razpade ali se deformira. Veliko predmetov, ki jih izstrelijo v vesolje, bi lahko bilo desetkrat lažjih in hkrati tudi desetkrat cenejših, če jim ne bi bilo treba zdržati obremenitev raketne izstrelitve. Med izstrelitvijo namreč niso izpostavljeni le velikim silam zaradi pospeševanja, ampak morajo s čim manj posledicami prenesti tudi izredno močne tresljaje. Zato bo v prihodnosti smiselno namesto astronavtov v vesolje pošiljati robote, ki bodo avtonomno opravljali zahtevna opravila, gradili velika plovila in strukture. Takšna avtomatizacija bo pospešila komercialno izrabo vesolja in kolonizacijo planetov.

  Prvič čez Atlantik po zraku

  Jure Miljević

  Junija 2019 je minilo natančno sto let od prvega neprekinjenega poleta čez Atlantik. Vse skupaj se je začelo že 1. aprila 1913, ko je britanski časopisni mogotec lord Northcliffe v časopisu Daily Mail ponudil 5000 funtov nagrade za polet okoli britanskega otočja in 10.000 funtov za prvi prelet Atlantskega oceana. Slednji je moral povezati katero koli točko v ZDA, Kanadi ali na Novi Fundlandiji z drugo v Veliki Britaniji ali na Irskem. Prelet naj bi se zgodil v roku 72 ur, za točenje goriva pa sta bila dovoljena dva pristanka na vodi z vnovičnim vzletom s približno iste točke. Za ponujeno nagrado se je v naslednjih letih potegovalo več britanskih in ameriških letalcev, na koncu pa sta si jo prislužila vojna veterana John Alcock in Arthur Brown, ki sta 15. junija 1919 s svojim za ta namen predelanim bombnikom vickers vimy vzletela z Nove Fundlandije in naslednji dan ob 8.40 zjutraj pristala na močvirnatem barju pri Clifdenu na Irskem. Preletu sta manjkali negotovost in napetost prejšnjih poskusov, toda Atlantik je bil naposled premagan.

  Izgubljeni fosili

  Matija Križnar

  Paleontološke zbirke in fosili nasploh so izjemnega pomena za razumevanje geološke zgodovine Zemlje in življenja na njej. A vedeti moramo, da so zelo občutljivi na izredne temperature, svetlobo in vlago. To še posebno velja za tiste fosile, ki niso popolnoma prešli skozi proces fosilizacije oziroma niso okamneli. Septembra 2018 so bile v požaru, ki je izbruhnil v trinadstropnem Brazilskem narodnem (in naravoslovnem) muzeju v Rio de Janeiru, uničene skoraj vse naravoslovne zbirke, od žuželk do fosilov. Dejstvo je, da požari, potresi, poplave in druge nesreče lahko opustošijo in uničijo tudi marsikatero paleontološko zbirko. Ko k tovrstnim dogodkom dodamo še človeški dejavnik v obliki vojn, dobimo nevarno kombinacijo, ki je v zadnjem stoletju povzročila že velikansko škodo. Tudi v Sloveniji poznamo primer uničenja dragocene paleontološke dediščine. Gre za v stavbi stare gimnazije v Celju shranjeno zbirko kosti jamskih medvedov in druge pleistocenske favne iz Potočke zijalke, ki je bila uničena februarja 1945, ko so zavezniki bombardirali mesto.

   

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Peter Zidar
  Obletnice: 70 let Turingovega testa
  Jure Miljevič
  Prvič čez Atlantik po zraku                                                    
  Gregor Trtnik
  Najvišja evropska stavba                                                       
  Peter Zidar
  Vesoljska gradnja                                                                    
  Matjaž Križnar
  Izgubljeni fosili                                                                          

  Vital Sever
  Odvečna šara                                                                            
  Rasto Snoj
  CERN                                                                                           
  Mišo Alkalaj
  Propadanje razvitih družb                                                      
  Patricija Čamernik
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Znanstveni mit                  
  Manca Pavlič
  Literatura
  Aram Karalič
  Spletarna                                                                          
  Urška Pajer
  Efemeride julij 2019

  Leto izida2019
  PodročjaLetnik 2019, Revija ŽIT
  Array