Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Polži in školjke iz Jadranskega morja

  Polži in školjke iz Jadranskega morja- broširana

  broširana vezava

  Cena: 4,20 €
  Popust: 28,57%
  Spletna cena: 3,00 €

  Tematska priloga revije Življenje in tehnika za leto 2016

  O KNJIGI

  Vsak je že kdaj na morskem obrežju nabral pest školjk in polžjih hišic ter največje in najlepše za spomin odnesel domov, ne da bi sploh vedel, kako se imenujejo. Ste se morda kdaj vprašali, koliko različnih vrst teh živali prebiva v svetovnih morjih in koliko jih lahko najdemo v nam najbližjem Jadranskem morju? Kateri polž je najbolj pisan in katera školjka največja? Zakaj so leščurji zavarovani in jih ni dovoljeno nabirati? Zakaj ima polž, znan kot Petrovo uho, ob robu hišice od pet do sedem odprtinic? In kakšno je pravzaprav znanstveno ime školjk, ki jih v restavraciji naročimo kot klapavice? Odgovore na ta in še številna druga vprašanja ponuja knjiga Polži in školjke iz Jadranskega morja.

  Avtorja na začetku knjige najprej na kratko povzameta geološko preteklost Jadranskega morja in predstavita najpomembnejše abiotske dejavniki preživetja, čemur sledi opis posameznih pasov, ki si sledijo od obale do morskih globin. Osrednji del knjige sestavljata obsežnejši poglavji, v katerih so opisane značilnosti danes živečih polžev in školjk, predvsem pa vsebujeta s številnimi fotografijami dopolnjen pregled 41 najpogostejših vrst polžev in 23 najpogostejših vrst školjk, s katerimi se lahko srečamo na območju Jadranskega morja. V sklepnem delu so podatki o javnih malakoloških zbirkah pri nas in v sosednjih državah, seznam priporočene strokovne literature ter naslovi spletišč, ki obravnavajo to področje.

   

  O AVTORJIH

  Avtorja knjižice Polži in školjke iz Jadranskega morja sta Marjetka Kardelj in dr. Miha Jeršek. Prvo malakološko razstavo sta pripravila leta 2000. Na njej sta predstavila raznolikost polžev in školjk iz hrvaškega dela Jadranskega morja. Kot naravoslovca sta privržena morju, njegovemu bogastvu ter življenju v njem in ob njem. Ljubiteljsko zbiranje na morskih obalah dopolnjujeta z obiski razstav v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Zavedata se, da je Jadransko morje nekaj posebnega, da je med netropskimi morji verjetno najbolj raznoliko in da je precej občutljivo.

  Marjetka Kardelj se je posvetila biserom, njihovemu nastanku in številnim imitacijam, med katerimi še zlasti izstopajo t. i. ohridski biseri. Dr. Miha Jeršek je po izobrazbi geolog in je zaposlen kot muzejski svetovalec v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V reviji Življenje in tehnika že vrsto let objavlja poljudne članki o dragih in okrasnih kamnih, s tega področja pa je tudi knjiga Svet draguljev, ki je pri Tehniški založbi Slovenije izšla leta 2012.

  Povezave:

   
   
   
  Leto izida2020
  Dimenzije16,50 x 23,60 cm
  VezavaMehka vezava
  Strani80
  TiskBarvne strani
  Array