Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Nemirna zemlja

  Nemirna zemlja

  Avtor: Dr. Renato Vidrih

  Cena: 5,99 €
  Popust: 10,00%
  Spletna cena: 5,39 €

  Tematska priloga revije Življenje in tehnika za leto 2009

  V preteklih letih je bilo v reviji Življenje in tehnika objavljenih kar nekaj prispevkov s področja seizmologije, pri tej knjigi pa gre za strnjen in posodobljen prikaz potresne zgodovine in sedanjih dogodkov. Avtor skuša bralcu na preprost način predstaviti temeljna dejstva o potresni dejavnosti doma in po svetu.

  Teorije je malo, zato pa je več praktičnih podatkov, iz katerih se je mogoče marsikaj naučiti; med drugim predvsem to, da je edina preventiva pred potresi potresno odporna gradnja. Zaradi boljše preglednosti je vsebina razdeljena na 12 poglavij, ki po logičnem zaporedju obravnavajo najprej razloge za nastanek potresov in nekaj njihovih temeljnih značilnosti, opise potresnih lestvic, povezavo potresov s tektoniko plošč in potresno najbolj dejavna območja na svetu ter geološke in seizmološke razmere v Sloveniji.

  Sledi kratka zgodovina potresnih opazovanj doma in po svetu s poudarkom na razvoju slovenske seizmologije in njenih velikih mož, dr. Albina Belarja in prof. dr. Vladimirja Ribariča ter pomen nove državne mreže potresnih opazovalnic.  Na koncu knjige so še poglavja o cunamijih, povezavi jedrskih eksplozij s potresi, napovedovanju potresov, kartah potresne nevarnosti in predpisih ter ukrepih, ki naj bi jih vsi poznali in jih v primeru potresa tudi upoštevali.

  Leto izida2010
  ISBN978-961-251-144-9
  Dimenzije16,00 x 23,00 cm
  Strani120
  Tiskbarvne strani
  PodročjaNaravoslovje, Strokovna literatura, priročniki, Tematske priloge, Tematske priloge
  Unsafe JavaScript attempt to access frame with URL about:blank from frame with URL file:///srv/www/ekdis.si/page_content.js. Domains, protocols and ports must match. Array