Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Stanko bloudek in njegova letala

  Stanko bloudek in njegova letala

  Cena: 17,99 €
  Popust: 10,00%
  Spletna cena: 16,19 €

  Stanko Bloudek je poznan predvsem po njegovem udejstvovanju v športu, tako organizacijskem kot konstruktor-skem. Manj znano pa je, da je bil eden svetovnih pionirjev na področju letalstva. Prav o tej njegovi nekoliko manj znani dejavnosti priča knjižica Stanko Bloudek in njegova letala, ki je izšla pri Tehniški založbi Slovenije.

  Stanko Bloudek je bil, vsaj kar se tiče letalstva, nekako v senci bratov Rusjan, čeprav je njegovo prvo jadralno letalo poletelo že leta 1909, motorno pa novembra 1910. Res pa je tudi, da je takrat deloval na Češkem in se je v Slovenijo dokončno vrnil šele po koncu 1. svetovne vojne. Manj znano je tudi, da je bil pred in med vojno prvi pravi poklicni letalski konstruktor Slovenskega rodu, najprej pri Etrichu nato pa v tovarnah Oeffag in Ufag. Prav njegovo konstruktorsko delovanje v tem obdobju je v pričujoči publikaciji predstavljeno bolj natančno. Po 1. sveto-vni vojni je ustvaril dve športni motorni letali, srako in lojzeta. Prav lojze, z uradno oznako Bloudek XV, je bilo v tistem času, ko je bilo narejeno, eno najboljših tovrstnih letal v Evropi. Vseskozi pa se je Bloudek ukvarjal tudi z modelarstvom, ki je bila njegova prva ljubezen in mu je posvečal pozornost praktično vse svoje življenje. V publi-kaciji je predstavljeno tudi sodelovanje Stanka Bloudka z OF in ideja o izdelavi partizanskega letala

  Publikacija obsega 88 strani in ima 77 fotografij, 10 tehničnih risb, 8 barvnih profilov in tri dokumente. Tekst je razdeljen na 13 poglavij. V publikaciji so še dodatki s tehničnimi podatki za vsa njegova letala, terminološki pre-gled konstrukcij, sistem njegovega označevanja letal in bibliografija. Gre torej za publikacijo, kjer je na enem mes-tu zbran prikaz delovanja Stanka Bloudka izključno kot letalskega konstruktorja.
  Avtor: Marko Malec,

  Obseg: 88 strani
  Format: 17 x 24 cm
  ISBN: 978-961-251-175-3

  Array