Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 11/19

  Življenje in tehnika 11/19

  letnik LXX, november 2019

  Redna cena: 4,20 €

   

  Dobrodošli v LESENI dobi!

  Vital Sever

  Mejnike človeške civilizacije že od nekdaj v grobem zaznamuje napredek pri uporabi materialov. Kameno dobo je nasledila bronasta in za njo je prišla železna. Dandanes živimo v 'dobi ogljikovodikov', ki temelji na premogu, nafti in plinu. Te surovine nam zagotavljajo energijo, ki jo potrebujemo, in omogočajo izdelavo materialov, ki so značilni za našo civilizacijo: jekla, betona in plastike. A to se bo moralo prej ali slej nehati. Če se namreč želimo izogniti nadaljnjemu onesnaževanju planeta s plastičnimi odpadki in izpusti, bo treba preiti na t. i. krožno ekonomijo, ki bo uporabljala trajnostne materiale, zlasti les. Njegovi največji zagovorniki pravijo, da bomo vse, kar zdaj izdelujemo iz fosilnih materialov, že kmalu lahko izdelovali iz lesa.

  Tega materiala je na voljo zelo veliko, je biorazgradljiv in obnovljiv, zato veliko obeta. Če ga pravilno obdelamo, lahko z njim učinkovito nadomestimo plastiko, beton in jeklo. Treba bo biti le dovolj odprt za nove zamisli.

  Ultima Thule

  Peter Zidar

  Vesoljsko plovilo New Horizons je 1. januarja 2019 obiskalo Ultimo Thule -- doslej najbolj oddaljeno telo v našem Osončju, ki je bilo takrat 6,6 milijarde kilometrov proč od nas. Ob tej priložnosti narejeni bližnji posnetki, ki pomenijo enega največjih uspehov vesoljskih odprav doslej, bodo astronomom omogočili podrobno raziskovanje tega novoodkritega objekta Kuiperjevega pasu. Astronomi ob izstrelitvi vesoljskega plovila New Horizons leta 2006 za Ultimo Thule sploh še niso vedeli, saj so jo (s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubbla) prvič opazili šele leta 2014, ko so iskali primerne cilje za odpravo New Horizons po obisku Plutona.

  Kot kaže, je novoodkrito telo velikosti okoli 34 km nastalo z združitvijo dveh manjših teles, ki sta trčili pri zelo majhni medsebojni hitrosti. Znanstveniki so ugotovili, da sta morali pred združitvijo dovolj dolgo krožiti, preden sta se ustrezno poravnali v smeri svojih najdaljših osi, tako da sta zdaj z eno stranjo obrnjeni drugo proti drugemu.

  Zrak, voda, živa bitja in Francè Avčin

  Jurij Dobravec

  Pred natančno 50 leti je pri Tehniški založbi Slovenije izšla knjiga z naslovom Človek proti Naravi. Francè Avčin, priznani univerzitetni profesor elektrotehnike, izumitelj, ljubitelj gora in narave, jo je posvetil »mladini, da bi ozdravila bolni svet«. Zdelo se mu je namreč, da zgolj peščici idealističnih zanesenjakov ob njihovi skrbi za divje rastline in živali ne bo uspelo premagati naraščajočih posledic industrializacije, smoga v Ljubljanski in Celjski kotlini ter še kje, pa Save, ki se je od Jesenic navzdol spremenila v »strupeno kloako«, ali nevarnih odpadkov, iz katerih so se v tla izcejali strupi, zato so ljudje zbolevali za dotlej neznanimi boleznimi. Avčin kot tehnik v knjigi govori o odnosu med človekom in naravo, natančneje med tehniko in naravo. Takrat se gotovo ni zavedal, kako velike spremembe bosta svet ter z njim Slovenija na področju varstva okolja in narave doživela v naslednjih petih desetletjih. Med drugim jih je spodbudila tudi njegova knjiga. 

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Miha Jeršek
  Obletnice: 200 let od smrti Sigismunda (Žige) Zoisa 
  Vital Sever
  Dobrodošli v leseni dobi!                                                  
  Peter Zidar
  Ultima Thule                                                                          
  Jernej Štublar, Tomaž Jarm
  Zdravljenje motenj srčnega ritma         
  Igor Fabjan
  Riviera med Benetkami in Padovo                                  

   

  Gregor Pavlič
  Matematika v vinskem sodu                                             

  Jurij Dobravec
  Zrak, voda, živa bitja in Francè Avčin                             

  Matija Križnar
  Solnhofenski arhipelag
  Edinstveno okno v jurski svet   

  Eva Legvart
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Pogodba          

  Aram Karalič
  Spletarna

  Urška Pajer

  Efemeride: december 2019                                             

  Leto izida2019
  PodročjaLetnik 2019, Revija ŽIT
  Array