Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 6/20

  Življenje in tehnika 6/20

  letnik LXXI, junij 2020

  Redna cena: 4,20 €

  Neuralink
  Peter Zidar

  Znani tehnološki milijarder Elon Musk si je zamislil, da bi v človeške možgane vgradil čip, ki bi omogočal njihovo nadgradnjo z različnimi računalniškimi vmesniki in umetno inteligenco. V njegovem podjetju Neuralink zato že tri leta razvijajo čip, ki ga prek posebnih žic povežejo s človeškimi možgani. Sposoben je beležiti njihovo dejavnost in nanjo tudi vplivati. To tehnologijo bi lahko uporabili za pomoč osebam z različnimi nevrološkimi težavami, pa tudi kot nekakšen vmesnik med možgani in umetno inteligenco. Seveda pa bo treba prej zagotoviti ustrezno zaščito podatkovne povezave med njima. Neodvisni nevroznanstveniki menijo, da takšna povezava sama po sebi ni nič posebnega, saj so podobne vmesnike izdelali že prej. Kljub temu pa se pri Neuralinku lahko pohvalijo z nekaterimi ključnimi izboljšavami, ki napovedujejo hitrejši napredek v prihodnosti.

  Vzpon supermagnetov
  Živko Jug

  Pred 200 leti se je danski fizik Hans Christian Ørsted med enim izmed svojih laboratorijskih poskusov z žico, skozi katero je tekel električni tok, približal kompasu na mizi. Opazil je, da se je igla kompasa zatresla in zaplesala. Ne glede na to, ali je šlo zgolj za srečno naključje, je prišel do nadvse pomembne ugotovitve, da sta elektrika in magnetizem, ki so ju prej dolgo imeli za dva povsem ločena pojava, tesno povezana med seboj. Dandanes to odkritje pomeni enega od temeljev razvoja. Eksotični novi materiali, kot so supermagneti, bodo gotovo zelo vplivali na prihodnost računalništva, kozmologije in medicine. Prvi primeri t. i. multiferoikov namreč obetajo, da bodo dodobra spremenili dosedanjo tehnologijo. Z njimi bi lahko na primer naredili učinkovitejše sončne celice in izboljšali shranjevanje podatkov v računalnikih, pomagali pa bi lahko tudi pri raziskovanju vesolja in človeškega telesa.

  Rojevanje otokov
  Matija Križnar

  Zemlja je izredno dinamičen planet, na katerem so procesi rojstva in smrti del žive in nežive narave. Geodinamični procesi seveda niso stalnica samo na kopnem, ampak tudi v svetovnih morjih in oceanih. Številni stari otoki počasi (po)tonejo pod morsko gladino, erodirajo ali izginejo pod ledenim pokrivalom. Presenetljivejše in zanimivejše pa je nastajanje novih otokov, ko biološko sterilna gmota kamnin pogleda izpod morske gladine ali celo debelega ledenega pokrova. Številni tako nastali otočki v letih in desetletjih zrastejo ter se razširijo, nekateri pa zaradi enakih procesov, ki so jih ustvarili, izginejo. Znanstveniki, ki pogosto spremljajo 'razvoj' življenja na novonastalih otokih, so ugotovili, da jih med prvimi prerastejo nekatere rastline, sledijo jim žuželke in ptice, pozneje pa se jim običajno pridružijo še druge živali.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Vital Sever
  Obletnice: 43 let od prvega Applovega osebnega računalnika
  Peter Zidar
  Neuralink
  Živko Jug
  Vzpon supermagnetov
  Vital Sever
  Kako imunizirati sedem milijard ljudi?
  Matija Križnar
  Rojevanje otokov


  Rasto Snoj
  Betelgeza - tik pred izbruhom supernove?
  Manica Hartman
  Likanje skozi zgodovino
  Mišo Alkalaj
  Razumevanje človeških pisav (2. del)
  Vesna Lavtižar
  Mikroplastika v morskem okolju
  Majda Srna
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Po operaciji
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride: julij 2020

  Leto izida2020
  PodročjaLetnik 2020, Revija ŽIT
  Array