Življenje in tehnika 5/11

letnik LXII, maj 2011

AKROBATSKA SKUPINA RED ARROWS NAD MARIBOROM

Marko Malec

Akrobatska skupina Red Arrows (Rdeče puščice), ki se uradno sicer imenuje Royal Air Force aerobatic display team, je bila ustanovljena leta 1956 v letalskem oporišču Fairford, ki je bilo takrat sestavni del osrednje letalske šole Kraljevega vojnega letalstva (angl. Royal Air Force Central Flying School), vendar se je že naslednje leto preselila v oporišče Kemble. Od leta 1983 je njihovo domovanje v Scamptonu.
Piloti skupine se najprej urijo v letenju v parih, potem trojkah in nato v vse večjih formacijah. Prvič v celotni formaciji devetih letal letijo po štirih mesecih treninga. Celotne priprave na sezono trajajo šest mesecev, končajo pa se marca z dvotedenskim piljenjem programa v oporišču Akrotiri na Cipru. Tam so namreč zelo ugodne vremenske razmere, ki omogočajo dnevno vsaj tri lete v skupini. Letijo pet dni na teden.

ZAPIS GLASBE NEKDAJ IN DANES

Jurij Dobravec

Zapisovanje glasbe je verjetno nastalo vzporedno s pisavo besed. Znani razvoj v zahodni družbi se začne na območju Mezopotamije oz. današnjega Iraka pred nekako 4000 leti. Na ohranjeni tablici so v klinopisu napisana precej podrobna navodila za izvajanje glasbe. Nekaj stoletij pozneje nastali zapis ob besedilu že očitno prikazuje oznake strun na liri, torej že nekakšno prvo pravo notacijo. Stari Grki in narodi v Mali Aziji so razvili sisteme, ki še bolj spominjajo na današnje zapise.
Srednji vek je znan po gregorijanskem koralu. Povezan je z notnimi pisavami, ki jim rečemo neume. Danes je v svetu najbolj razširjen in splošno uveljavljen petčrtni sistem, ki se je razvil vzporedno s klasično glasbo.

UPORABA ŽIVALI V SODOBNI MEDICINI

Damir Žniderič

Skladno z napredkom na področju medicine (in tudi na drugih področjih) se je pričakovana življenjska doba v primerjavi s tisto izpred stoletja močno podaljšala. Toda kljub vedno novim izdelkom farmacevtske industrije še vedno nimamo zdravil za celo vrsto bolezni, medtem ko nekatera živa bitja v sebi morda skrivajo neslutene možnosti za njihovo uspešno zdravljenje.
Zelišča niso naš edini naravni zaveznik v boju proti bolj ali manj trdovratnim boleznim. Splošno znano 'ljudsko zdravilo' živalskega izvora je kokošja juha, primerna za blaženje simptomov prehlada in obolenj dihalnega sistema. Obstajajo tudi načini 'živalskega zdravljenja', ki ne vključujejo smrti živali; tako naj bi sveža pasja slina učinkovito razkuževala rane, medtem ko je polžja slina blagodejna za kožo in odpravlja nadležne bradavice.
Danes poznamo vse več konkretnih primerov uporabe določenih živalskih vrst oz. njihovih proizvodov/delov za zdravljenje bolezni (ksenotransplantacija), spregledati pa ne smemo niti vse bolj pomembnih dosežkov na področju genskega inženiringa.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
130 LET DETEKTORJA KOVIN
Marko Malec
AKROBATSKA SKUPINA RED ARROWS NAD MARIBOROM
Peter Zidar
OBNOVA EVROPSKIH "OČI V NEBO"
Joc Triglav
KAKO ZMANJŠATI RANLJIVOST SISTEMOV GNSS?
Jurij Dobravec
ZAPISI GLASBE NEKDAJ IN DANES
Damir Žniderič
UPORABA ŽIVALI V SODOBNI MEDICINI
Veronika Sorokin
STIK Z INDIJANSKO TRADICIJO
Vital Sever   
PRIHODNOST EVROPSKEGA LETALSKEGA PROMETA
Vital Sever   
NEVARNE HLAČE KMETA BUCKLEYJA
Henry Slesar
SPAKA
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE ZA MESEC JUNIJ 2011

EAN koda2011
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000