Življenje in tehnika 7-8/11

letnik LXII, julij-avgust 2011

 

FOSILNI IN DANAŠNJI SVET MORSKIH JEŽKOV

Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek

Kdor je kdaj stopil na morskega ježka, si je gotovo za vedno zapomnil to neprijetno izkušnjo. Ti izključno morski prebivalci imajo zelo dolgo evolucijsko pot, saj so se prvi predstavniki pojavili že v starem zemeljskem veku, v obdobju ordovicija, tj. pred približno 450 milijoni let. Danes živi okoli 1000 vrst, fosilnih pa je še mnogo več. Skozi geološko zgodovino Zemlje se pojavijo različne oblike, ki jih danes delimo na pravilne (Regularia) in nepravilne morske ježke (Iregularia). Prvi imajo močne bodice, drugi pa so zakopani v mulj ali se kako drugače skrivajo pred radovednimi očmi. Morski ježki so sprva naseljevali predvsem plitva morska okolja in šele pred 75 milijoni let so naselili tudi globlje dele morij ter oceanov, tako da jih danes najdemo tudi do 7000 m globoko pod površjem.

ELEKTROPORACIJA

Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič

Močno orodje, uporabno v biologiji, biotehnologiji in medicini.
Elektroporacija je ena izmed najbolj uspešnih nevirusnih metod, ki omogoča prečkanje številnim molekulam skozi celično membrano, ki jih celica v normalnih okoliščinah ne prepušča. Ta metoda je vsestranska in se s pridom uporablja povsod, kjer želimo povečati prepustnost celične membrane; med drugim tudi na področjih, kot so zdravljenje tumorjev, genska terapija ter tudi v biotehnologiji za pasterizacijo hrane in čiščenje vode. Elektroporacija brez dvoma že danes ponuja veliko možnosti, v prihodnosti pa lahko pričakujemo razvoj še novih zanimivih aplikacij na področju biologije, biotehnologije in medicine.
Ta prispevek predstavlja zgolj nekaj zanimivih tem s področja elektroporacije, s katerimi se ukvarjajo v Laboratoriju za Biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in kjer si s tujimi ustanovami po svetu delijo raziskovalne dosežke na področju elektroporacije.

POŠTNE ZNAMKE IN NJIHOVO ZBIRANJE

Veselko Guštin

Prispevek je namenjen tistim bralcem, ki želijo kaj več vedeti o znamkah. Morda že imajo svojo zbirko in nekaj znanja, ki ga hočejo še dopolniti. Predvsem pa naj bi zbiralce podučil, da filatelija ni samo 'kupčkanje' znamk, ampak še veliko več. Je tudi iskanje napak in posebnosti, hranjenje primernega zanimivega potovanega pisma ali dopisnice; plemenitenje tematske zbirke in iskanje primernih materialov ter poglabljanje znanja v 'klasični' filateliji in poštni zgodovini. Vsi bi se morali zavedati, da je zbiranje starih pisem del naše kulture. Nekdaj je veljalo, da je 'filatelija kraljica hobijev' (angl. Philately -- king of hobbies), hudomušni pa dodajo še 'hobi za kralje' (angl. hobby of the kings).  

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
120 LET TEKOČIH STOPNIC
Anže Barle in Leon Cizelj
NESREČA V JEDRSKI ELEKTRARNI FUKUŠIMA
Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek
FOSILNI IN DANAŠNJI SVET MORSKIH JEŽKOV
Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič
ELEKTROPORACIJA
Peter Zidar
TEORIJE ZAROT IN ZNANOST
Veselko Guštin
POŠTNE ZNAMKE IN NJIHOVO ZBIRANJE
Jošt Razinger
ELEKTRIKA IZ SLANE IN SLADKE VODE
Vital Sever
TEŽJI IN LAŽJI UDARCI
Ted Chiang
OPOZORILO
Urška Pajer
EFEMERIDE ZA MESECA AVGUST IN SEPTEMBER 2011
Aram Karalič
SPLETARNA

EAN koda2011
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000