Življenje in tehnika 9/11

letnik LXII, september 2011

 

TABLIČNI RAČUNALNIKI

Anže Setnikar

Osebni, prenosni računalniki in mobilni telefoni so, hoteli ali ne, do danes postali del našega vsakdana. V prihodnje pa bodo morda do podobnega statusa prišli tudi t. i. tablični računalniki. Tablični računalniki, ki sta se jih neformalno prijela kar naziva tablice in tabličniki, so prenosni računalniki, ki so večji od mobilnih telefonov in dlančnikov ter imajo velik zaslon, občutljiv na dotik. Ker upravljanje poteka prek zaslona, ne potrebujejo miške in v mnogih primerih nimajo niti tipkovnice. Zaradi tega znajo biti v marsikaterem primeru priročnejši od običajnih prenosnih računalnikov.

NAVIDEZNA RESNIČNOST

Domen Novak in Matjaž Mihelj

Naredite sanje resnične!
Navidezna resničnost je pojem, s katerim se je gotovo srečal že vsak. Filmi, kot je Matrica, so navidezno resničnost ponesli iz domene znanstvene fantastike v zavest povprečnega človeka. Tudi v resničnem življenju se že srečujemo s sistemi navidezne resničnosti, od vojaških simulatorjev letenja do preprostih aplikacij na prenosnih telefonih. Toda kako bi lahko navidezno resničnost sploh definirali?
Navidezna resničnost je v osnovi medij, sredstvo za izmenjavo idej. Sestavljena je iz interaktivne računalniške simulacije, ki zaznava uporabnikova dejanja in s svojimi informacijami nadomesti ali obogati zaznavanje resničnega sveta. Tako lahko identificiramo štiri osnovne elemente. To so: navidezno okolje, interaktivnost, senzorna povratna informacija in navidezna prisotnost.

ŠOKANTNA OBRAMBA

Damir Žniderič

Električni paralizatorji niso namenjeni le vojaškim in policijskim silam, ampak so ponekod na voljo tudi običajnim državljanom, ki si želijo s tem učinkovitim pripomočkom postati sposobni ubraniti se napada, vendar nimajo dostopa do strelnega orožja. Teh naprav, ki imajo zanimivo zgodovino, pa se v zadnjem času drži slab sloves, saj obstaja nekaj dokumentiranih primerov, ko je ob njihovi uporabi prišlo do hujših poškodb ali celo smrti (čeprav so bili pri skoraj vseh glavni vzrok nerodni padci zaradi paralizacije in ne sam električni tok, ki je stekel skozi prizadete osebe). Kakor koli že, električni paralizatorji vsekakor pomenijo korak v pravo smer, kar se tiče onesposobitve problematičnih ali nevarnih posameznikov, saj je danes spričo drugačnih oblik groženj -- tukaj imamo v mislih predvsem teroristične napade, ki se odvijejo za krinko civilnega prebivalstva -- postalo nujno, da se zmanjša možnost nedolžnih žrtev.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 160 LET ŠIVALNEGA STROJA
Anže Setnikar
TABLIČNI RAČUNALNIKI IN I-PADI
Rasto Snoj
ZAČETKI AMERIŠKIH TELESKOPOV
Franc Dimc
Z MINIATURNIMI INSTRUMENTI DO NATANČNEGA POLOŽAJA NA ARHEOLOŠKIH TERENIH
Domen Novak in Matjaž Mihelj
NAVIDEZNA RESNIČNOST
Damir Žniderič
ŠOKANTNA OBRAMBA
Vital Sever
EuroNanoForum 2011
Peter Zidar
VERIŽNA ELEKTRONSKA SPOROČILA
Vital Sever
PORABI MANJ, ŽIVI BOLJE!
Manca Pavlič
LITERATURA
Gregory Benford
SKOK V PRIHODNOST
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE ZA OKTOBER 2011

EAN koda2011/9
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000