Življenje in tehnika 10/12

letnik LXIII, oktober 2012

NOVA SPOZNANJA O ODKRITJU VAŠKE SITULE

Dragan Božič

Tudi po odkritjih starejšekamenodobne koščene piščali v jami Divje babe I v dolini Idrijce leta 1995 in dveh delov bakrenodobnega lesenega voza na kolišču Stare gmajne na Ljubljanskem barju leta 2002, do katerih je prišlo pri izkopavanjih pod vodstvom Ivana Turka oz. Antona Veluščka z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani, ostaja situla z Vač arheološka najdba št. 1 s slovenskega ozemlja.

Pričakovali bi, da je v zvezi z njenim odkritjem pred 130 leti že vse pojasnjeno, a ni tako. Brez dvoma si vaška situla zasluži več pozornosti slovenskih arheologov, kot je je bila deležna doslej. Navsezadnje gre za arheološko najdbo, katere motive imamo slovenski državljani na svojih osebnih dokumentih. Še posebno lepo pa bi bilo, če bi se nam kdaj posrečilo ugotoviti, kdo je bil tisti, ki je iz nje zajemal žlahtno pijačo, in ki ga je po tem, ko se mu je življenje izteklo, pospremila v grob.

NAUTILUS-X

Peter Zidar

Ameriška vesoljska agencija Nasa po upokojitvi flote vesoljskih raketoplanov proučuje možnost izgradnje vesoljskega plovila, ki bi ga lahko uporabili za več različnih vesoljskih odprav s človeško posadko. Šlo naj bi za prvo pravo vesoljsko ladjo, ki bi bila v nasprotju z vesoljskimi raketoplani namenjena le potovanju po vesolju onkraj Zemljine atmosfere. Takšen koncept vesoljskega plovila bi bil ključen predvsem za odprave v globoko vesolje. Trenutni načrti predvidevajo izdelavo plovila, ki bi ga lahko uporabili za človeške odprave na Luno, Mars, Venero, do asteroidov ali še globlje v vesolje.

FLUIDIZACIJA TRDNIH DELCEV

Jernej Mele

Fluidizacija je privzeta beseda za poimenovanje dinamičnega procesa, ki se uporablja predvsem v kemijskem inženirstvu in procesnem strojništvu. V slovenščini ta proces imenujemo lebdeča plast. Gre za stanje, ki se pojavi pri navpičnem prepihavanju plasti sipkega materiala oz. trdnih delcev. Lebdeča plast trdne sipke snovi ima kljub nespremenjenemu agregatnemu stanju sipkega materiala vse lastnosti kapljevine. Fluidizacija se danes uporablja v industrijskih pečeh, peskarskih strojih, uplinjevalnikih, termoelektrarnah, kotlih, sušilnikih, zamrzovalnikih in še bi lahko naštevali. Ima nekaj dobrih lastnosti, ki jih s pridom izkoriščamo v procesni tehniki, energetiki in kemijskem inženirstvu.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE 150 LET GATLINGOVE STROJNICE
Dragan Božič
NOVA SPOZNANJA O ODKRITJU VAŠKE SITULE
Jernej Mele
FLUIDIZACIJA TRDNIH DELCEV
Peter Zidar
NAUTILUS-X
Romina Žabar, Tilen Komel, Jure Fabjan KAKŠEN VPLIV IMA BARVANJE LAS NA OKOLJE
Veronika Sorokin
MUZEJ LETALSKE IN VESOLJSKE TEHNIKE
Tomaž Rijavec
SINTEZNA BIOLOGIJA
Stanislav Južnič
SLOVENEC PRVIČ Z BALONOM
Poul Anderson
ZNANSTVENA FANTASTIKA - KAZNJENEC
Vital Sever
LITERATURA
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000