Življenje in tehnika 11/12

letnik LXIII, november 2012

HLADILNI SISTEMI SODOBNIH OSEBNIH RAČUNALNIKOV

Simon Vavpotič

Danes skorajda ni več mogoče dobiti osebnega računalnika brez skrbno načrtovanega hladilnega sistema. Pasivni zračni hladilni sistemi z velikimi hladilnimi rebri in brez motečih ventilatorjev so namenjeni mini osebnim računalnikom ter tabličnim in mini prenosnim računalnikom z majhno porabo energije. Tekočinski hladilni sistemi so precej zmogljivejši in se po zasnovi zgledujejo po avtomobilskih motorjih z vodnim hlajenjem. Redko zasledimo tudi potopne hladilne sisteme, pri katerih vsa elektronska vezja računalnika potopimo v električno neprevodno hladilno tekočino. Hladilni sistemi na izhlapevanje, ki delujejo podobno kot hladilniki in zamrzovalne skrinje, so zaradi zapletenosti, glasnosti in cene zelo redki. Termoelektrični hladilni sistemi delujejo na osnovi peltierjevega učinka: električne hladilno-ogrevalne plošče delujejo kot toplotne črpalke brez gibljivih delov.

PROUČEVANJE LEPOTE MIKROKOZMOSA

Ana Jerenko, Saša Lipovšek

Raziskovalna metoda presevne ali transmisijske elektronske mikroskopije omogoča vpogled v čudoviti svet mikrokozmosa. Prisotna je na različnih področjih odkrivanja novih znanj, uporabna pa je v tehniških in biomedicinskih znanostih. V tem prispevku je predstavljen primer njene uporabe na področju biologije. Biologija celice je veda, ki raziskuje ultrastrukturno in molekulsko zgradbo celic ter njihovo delovanje. Teh raziskav pa si ni mogoče predstavljati brez transmisijskega elektronskega mikroskopa, ki ga uporabljamo za proučevanje podrobne strukture žive in nežive snovi, saj omogoča mnogo boljšo ločljivost kot svetlobni mikroskop.

CEPELIN ZNOVA OSVAJA NEBO

Igor Fabjan

Vodljive balone z ogrodjem, ki so se na nebu pojavili ob začetku prejšnjega stoletja, imenujemo cepelini. Takšno ime so dobili po najuspešnejšem proizvajalcu tovrstnih zračnih plovil -- nemškem generalu Ferdinandu Adolfu Heinrichu Augustu Grafu von Zeppelinu (1838--1917). Leta 1937 je po največji katastrofi v zgodovini zračnih ladij kazalo, da bodo cepelini za vedno zapustili nebo, toda v nemškem mestu Friedrichshafen jih danes spet izdelujejo. Sodobni cepelini so manjši od svojih predhodnikov, vendar mnogo udobnejši in varnejši. Poleteli so že v številnih državah, tudi v Sloveniji. Poleg panoramskih poletov jih uporabljajo še za nadzor, televizijske prenose, kartografiranje in podnebne raziskave.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE - 110 LET PLINSKE MASKE
Marko Malec
SKOK Z ROBA VESOLJA
Milan Ambrožič
MATEMATIKA IN PSIHOLOGIJA V GLASBI
Simon Vavpotič
HLADILNI SISTEMI SODOBNIH OSEBNIH RAČUNALNIKOV Ana Jerenko, Saša Lipovšek
PROUČEVANJE LEPOTE MIKROKOZMOSA
Igor Fabjan
CEPELIN ZNOVA OSVAJA NEBO
Vital Sever 
ŽVEPLO IN DVOKOLESA
Veronika Sorokin
MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALCEV
Gorazd Vezovnik
PROPADANJE MOGOČNIH
Mary E. Lowd
ZNANSTVENA FANTASTIKA-PRAVLJIČAR
Manca Pavlič 
LITERATURA
Aram Karalič
SPLETARNA 
Urška Pajer
EFEMERIDE

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000