Življenje in tehnika 12/12

letnik LXIII, december 2012

KAKO SPRAVITI ELEKTRIKO POD ZEMLJO

Rafael Mihalič

Pri prenosu električne energije po daljnovodnih povezavah visokih napetosti se vedno pogosteje znajdemo pred odločitvijo za izvedbo s podzemnim kablom ali z nadzemnim vodom. Problem je večplasten in pri njem ni vedno mogoče najti kvantitativno podprtih enoumnih rešitev.
Javno mnenje o objektih elektroenergetskega omrežja najvišje napetosti dandanes najbolj zaznamujeta dve dejstvi: zanemarjanje pomembnosti električnega omrežja in promocija okoljske ozaveščenosti ali okolju prijaznega življenjskega sloga z velikokrat za lase privlečenimi argumenti. Povsem v nasprotju s tem so številke, ki kažejo rastočo porabo električne energije in zahtevajo gradnjo novih proizvodnih enot ter infrastrukture. Izoblikovalo se je mnenje, da visokonapetostna infrastruktura izrazito negativno vpliva na okolje, iz česar izhaja nasprotovanje lokalnega prebivalstva, interesnih skupin in posameznikov. Do konfliktov prihaja zlasti, kadar trasa elektrovoda teče v bližini naselij. Slovenija je značilen primer razdrobljene poselitve z veliko manjšimi kraji in območji zaščitene narave, zato takšne težave niso redke kakor tudi ne omejene na elektroenergetsko infrastrukturo. Opisano stanje bolj kot za kable velja za nadzemne vode, čeprav gre v obeh primerih za javno koristno infrastrukturo, ki izpolnjuje zakonske določbe.


AVTOPORTRET RADOVEDNEŽA Z MARSA

Joc Triglav

Zadnji dan oktobra 2012 je marsovsko vozilo Curiosity s svojo kamero MAHLI v visoki ločljivosti posnelo lastni portret v barvah. Sestavlja ga 55 posnetkov, ki so jih 'zlepili' skupaj v tako veličasten in neverjeten avtoportret, da si ga je v polni ločljivosti vredno ogledati na spletnih straneh Nase: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia16239.html

SMRT IN IZOBČENEC

Vital Sever

Poleti leta 2000 so neznanci oplenili starodavno družinsko pogrebno votlino v kraju Akeldama v dolini Hinnom pri Jeruzalemu. Tatovi so se v tej votlini oglasili že prej in razbili kamnite posode, v katerih so bile shranjene kosti umrlih. To pot pa so našli tudi pogrebno sobo pod votlino in v globini odkrili skrivni grob, nišo v skali, ki je bila zaprta s kamnitim blokom in zapečatena s cementom. Natančnejši pregled nenavadne najdbe v njej je pokazal, da gre za preplet las ter ostankov volnenega in lanenega mrtvaškega prta, v katerem so bili tudi ostanki kosti moške osebe. V vzorcih so med drugim našli molekule DNK bakterije Mycobacterium leprae, imenovane tudi Hansenov bacil, kar pomeni, da je bil mož gobav. Ta bolezen je tako oslabila njegov imunski sistem, da je postal lahek plen tuberkuloze.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE -90 LET ELEKTRIČNEGA MEŠALNIKA
Joc Triglav
OGLEDOVANJE SVETA Z APLIKACIJO GOOGLE STREET VIEW
Peter Zidar
Z ZNANOSTJO POVEZANE VIDEOIGRE NA DRUŽABNIH OMREŽJIH
Joc Triglav
AVTOPORTRET RADOVEDNEŽA Z MARSA
Rafael Mihalič KAKO SPRAVITI ELEKTRIKO POD ZEMLJO
Vital Sever
SMRT IN IZOBČENEC
Bojan Beškovnik
EVROPSKO SATELITSKO-NAVIGACIJSKI SISTEM GALILEO
Jure Mikeln
SEJEM ELECTRONICA 2012
Življenje in tehnika 2012
ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO
Manca Pavlič
LITERATURA
Edward Wellen
ZNANSTVENA FANTASTIKA -NA BOŽIČNI VEČER
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE-JANUAR 2013

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000