Življenje in tehnika 2/12

letnik LXIII, februar 2012

 

Rafael Mihalič

PASTI ZAMENJAVE FOSILNIH GORIV Z OBNOVLJIVIMI VIRI PRI PROIZVODNJI ELEKTRIKE

V zadnjih letih smo priča pravi medijski kampanji, ki povzdiguje t. i. obnovljive vire energije na raven idealnih, vendar (za zdaj) še nekoliko dragih načinov potešitve človeških potreb po energiji. Če aktiviramo razum do stopnje logičnega razmišljanja povprečnega človeka, se veliko takih medijskih trditev in trditev 'vikend-ekologov' izkaže vsaj za sumljive, če že niso skregane z zdravo pametjo ali celo popolna neumnost.

ROBOTIKA -- VAM NA USLUGO

Blaž Jakopin

Odkar se je človek ločil od narave in skozi svoje naraščajoče ambicije omogočal napredek znanosti, se pojavljajo dogodki, ki prožijo znanstveno-tehnološke revolucije in tako vplivajo na razvoj družbe. Ena od takšnih revolucij je bilo rojstvo robotike.
Robotika je razmeroma mlada tehnološka smer, ki predstavlja široko paleto novih priložnosti. Je posledica premišljenega inženiringa, človeške domišljije in kreativnosti -- pojmov, ki spremljajo večino tehnoloških revolucij. V dobi izrednega tehnološkega napredka, pomešanega s hollywoodsko znanstveno fantastiko, se mnogi vedoželjneži (upravičeno) sprašujejo, kje je meja, ki ločuje resničnost od znanstvene fantastike.

LASERSKO SKENIRANJE IN PRIMERI UPORABE

Joc Triglav

Lasersko skeniranje postaja vse bolj uporabno in pogosto celo nenadomestljivo orodje za mersko snemanje različnih objektov naravne ali kulturne dediščine ter naravnega ali grajenega okolja. Bodisi da gre za obsežno arheološko najdišče ali le za posamičen predmet; če želimo izmeriti lastnosti atmosfere nad nami ali izmeriti topografijo morskega dna, je za hiter, celovit in natančen posnetek dejanskega stanja priporočljiva uporaba laserskega skeniranja.
Za lasersko skeniranje je značilno, da z njim lahko merimo le točke objekta, ki so z opazovalnega mesta neposredno vidne oz. neposredno dosegljive za laserski signal. Zato je za celovit zajem podatkov merjenega objekta praviloma treba izvesti snemanje z več stojišč z znanim položajem v prostoru oz. z lokacijsko nadzorovanim premikanjem skenerja v prostoru.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE - 50 LET SVETLEČE DIODE
Joc Triglav
LASERSKO SKENIRANJE IN PRIMERI UPORABE
Gregor Pavlič
IMATA VALENTINOVO IN MATEMATIKA KAJ SKUPNEGA?
Blaž Jakopin
ROBOTIKA - VAM NA USLUGO
Vital Sever
RAZLIČNI UMI
Rafael Mihalič
PASTI ZAMENJAVE FOSILNIH GORIV Z OBNOVLJIVIMI VIRI PRI PROIZVODNJI ELEKTRIKE
Tamara Jesenko
POTRESI V LETU 2011
Isaac Asimov
ZNANSTVENA FANTASTIKA - PRAVA LJUBEZEN

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000