Življenje in tehnika 3/12

letnik LXIII, marec 2012

 

MOČ PLAZME

a močne in trajne adhezivne spoje materialov ter za trajen oprijem barv na lakiranih ali potiskanih izdelkih je bistvenega pomena dobra priprava plastičnih, kovinskih, steklenih ali keramičnih površin izdelkov. Ker imajo npr. plastike pogosto nepolarno površino in so zelo slabo omočljive, je treba površine takih materialov aktivirati, še preden se nanje nanesejo lepila ali barve, ki so pogosto na vodni osnovi. V ta namen je na voljo več različnih procesov, med katerimi je najverjetneje najbolj razširjena uporaba kemičnih sredstev za vezavo, t. i. prajmerjev (angl. primer), ki vsebujejo agresivna organska topila. Obstajajo pa tudi načini aktiviranja površin, ki ne obremenjujejo narave. Priprava površin s plazmo, proizvedeno v atmosferskih razmerah, je zelo učinkovita visoko tehnološka metoda priprave površin brez organskih topil. Ključna tehnologija priprave površin, ki je razširjena v skoraj vseh vejah industrije po vsem svetu, temelji na nevtralni plazmi, proizvedeni v atmosferskih razmerah, tj. pri atmosferskem tlaku.

TERMOELEKTRIČNI GENERATORJI

Marko Jagodič

Par žic iz različnih kovin, ki sta na obeh koncih spojeni med seboj, imenujemo termočlen. Izkaže se, da je električna napetost na termočlenu sorazmerna temperaturni razliki na mestih spojev. Kolikšno napetost izmerimo na termočlenu pri določeni temperaturni razliki, je odvisno od lastnosti kovin, ki jo imenujemo Seebeckov koeficient. Pri temperaturni razliki 1 K se na kovinskih termočlenih pojavi napetost nekaj milijonink volta, zato Seebeckov koeficient običajno izražamo v enotah µV/K. Kmalu se je pojavila ideja, da bi z vezavo velikega števila termočlenov izdelali napravo, ki bi proizvajala električno energijo iz temperaturnih razlik. Te nas obdajajo tako rekoč na vsakem koraku in možnosti uporabe bi bile skoraj neomejene. A žal se je izkazalo, da je električna moč kovinskih termočlenov premajhna, da bi jih lahko uporabljali kot učinkovite električne generatorje.

PREBOJ NA ANTARKTIKI

Jošt Razinger

Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je na začetku februarja sporočila, da so se raziskovalci po 20 letih vrtanja na globini 3768 m končno približali površini prazgodovinskega jezera Vostok, ki je pod ledom ujeto najmanj 14 milijonov let. Vostok je največje med številnimi jezeri, ki jih pokriva skoraj štiri kilometre debel leden pokrov in so po vsej verjetnosti nastala v času, ko je bila celina še bistveno toplejša in se še ni ločila od Avstralije. Ledeno jedro zadnje vrtine, imenovano Vostok, ki so ga Rusi izvlekli v sodelovanju s Francozi, je predstavljalo zapis klimatskih razmer zadnjih 400.000 let in je pokrivalo štiri velike poledenitve. Vrtanje se je nadaljevalo leta 2003, vendar so ga ustavili, ko so ocenili, da so od gladine jezera oddaljeni le še 130 m. No, 5. februarja 2012 so jo končno dosegli.

Čeprav jedro Vostok pokriva globino 3623 m, pa uporabni klimatski podatki ne segajo tako globoko. Spodnji konec jedra namreč tvori led iz zmrznjene vode jezera Vostok in zato ne vsebuje koristnih podatkov. Informacije dobivamo torej samo do globine 3310 m in segajo 414.000 let v zgodovino našega planeta.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
110 LET KLIMATSKE NAPRAVE
Damir Žniderič
ORNITOPTERJI
Marko Jagodič
TERMOELEKTRIČNI GENERATORJI
Matic Friškovec
PRVIH STO LET MODELA 1911
Ines A. Melamies
MOČ PLAZME
Vital Sever
BIOTEHNOLOGIJA NA POHODU
Jošt Razinger
PREBOJ NA ANTARKTIKI
Gregor Pavlič
500 LET MERCATORJA
Isaac Asimov
ZNANSTVENA FANTASTIKA - TATOVI FANTAZIJE
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE APRIL 2012

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000