Življenje in tehnika 5/12

letnik LXIII, maj 2012

CIANOBAKTERIJE IN NJIHOVI TOKSINI

Cianobakterije, do nedavnega znane pod imenom modrozelene alge, so ena od najstarejših življenjskih oblik na Zemlji in so tudi najzaslužnejše za nastanek življenja, kot ga poznamo danes. So izredno raznovrstne, tako fiziološko kot morfološko, in naseljujejo najrazličnejše ekosisteme, v katerih imajo pomembno vlogo. Sintetizirajo številne biološko aktivne snovi, ki so potencialno koristne v medicini, ter tudi take, ki so lahko škodljive za ljudi in živali (cianotoksini). Slednje pomenijo vse resnejše tveganje za zdravje ljudi, saj se cianobakterije z onesnaževanjem voda in s podnebnimi spremembami vse pogosteje množično pojavljajo v obliki cianobakterijskih cvetenj.

ZNANOST KOT ELIKSIR ŽIVLJENJA 21. STOLETJA

Človeštvo že od nekdaj išče načine, kako podaljšati svoje življenje. Alkimisti so v svojih laboratorijih poskušali zvariti eliksir življenja, španski konkvistadorji pa so po Ameriki iskali izvir mladosti. Resda je človeškemu znanju povprečno življenjsko dobo skozi stoletja uspelo bistveno podaljšati, še vedno pa nas prej ali slej vse doleti staranje. Če bi se temu ognili, bi lahko živeli večno -- paziti bi se morali le kakšnih resnejših nesreč.

Staranje ni univerzalno za vsa živa bitja. Prav tako se vsa živa bitja ne starajo enako hitro in na enak način, kar kaže na to, da so v proces staranja močno vpleteni tudi geni. Proces staranja je torej v veliki meri odvisen od učinkovitosti in obremenitve mehanizmov za popravljanje molekularne škode, učinkovitost teh mehanizmov pa je posledica evolucije.

VESOLJSKA DVIGALA

Boj za znižanje stroškov potovanj v vesolje se nadaljuje. Dolgoročno rešitev tega problema najverjetneje predstavljajo vesoljska dvigala. Kabina dvigala, ki bi se vzpenjala do te višine, bi postopoma pridobivala na hitrosti kroženja okoli Zemlje, povečevala pa bi se ji tudi potencialna energija. Na višini geostacionarne orbite bi kabina dosegla orbitalno hitrost, potniki v njej pa bi bivali v breztežnosti. Pošiljanje vesoljskih plovil v geostacionarno orbito bi s tem postalo zelo preprosto, saj bi jih bilo treba le spustiti z ustrezne višine. To bi bila obenem odlična odskočna točka za potovanja po Osončju in dlje. S točke na vrhu vesoljskega dvigala bi lahko v vesolje spuščali tudi medplanetarne odprave.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE - 120 LET DIZELSKEGA MOTORJA
Joc Triglav
DVOJČKA GRAIL MERITA GRAVITACIJO LUNE
Gregor TRtnik
DOLOČANJE LASTNOSIT BETONA Z ULTRAZVOKOM
Rasto Snoj
JUTRANJA PREDSTAVA NA SLOVENSKEM NEBU
Peter Zidar
VESOLJSKA DVIGALA
Domen Novak in Igor Marjanovič
ZNANOST KOT ELIKSIR ŽIVLJENJA 21. STOLETJA
Marko Malec
LETEČE KRILO IN SLOVENCI
Gregor Pavlič
VRTANJE KVADRATNIH LUKENJ? DAJTE NO!
Alja Štraser
CIANOBAKTERIJE IN NJIHOVI TOKSINI
Ronald D. Ferguson
ZNANOSTVENA FANTASTIKA - NA TISKOVKI
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE - JUNIJ 2012

EAN koda2012
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000