Življenje in tehnika 7-8/12

letnik LXIII, julij-avgust 2012

KSENOFORE -- SKRIVNOSTNI POLŽI

Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek

V svetovnih morjih živi ogromno število različnih mehkužcev, med katerimi imajo školjke in polži posebno mesto. Ksenofore so majhna družina posebnih, nenavadnih morskih polžev, ki na svoje hišice pripenjajo ali 'cementirajo' različne drobne predmete v glavnem živalskega izvora, kot so hišice polžev in školjk, deli koral, foraminifer itd. Morski polži imajo večinoma bolj ali manj prepoznavne oblike lupin ali hišic, le redki pa živijo brez kamnitega domovanja, kot npr. 'goli' polži. Med tistimi, ki imajo kamnito lupino, so tudi nekatere vrste, pri katerih se lupine med posameznimi primerki iste vrste lahko razlikujejo. Med te nenavadne primerke iz skupine polžev spadajo predstavniki ksenofor ali morskih polžev lupinonosačev. Vse ksenofore so združene v družino Xenophoridae. Značilnosti morskih polžev lupinonosačev najlepše opiše znani citat Cicera: »Omnia mea mecum porto.« ali prevedeno: »Vse nosim s seboj.«

KAKO SMO ODKRILI NOTRANJO ZGRADBO ZEMLJE

Izidor Tasič

O notranji zgradbi našega planeta so bile v preteklosti prisotne številne ideje -- od tega, da je razžarjena, do tega, da je sestavljena iz velikanskih votlin. Kaj je v resnici v notranjosti Zemlje, pa je lahko potrdil ali ovrgel le znanstveni pristop, ki je temeljil na osnovi merjenja fizikalnih količin, ter fizikalni modeli, ki so te meritve lahko razložili. Z rekonstrukcijo poti potresnih valov od njihovega žarišča do potresnih opazovalnic se nam je od začetka 20. stol. naprej postopoma začela odkrivati notranja sestava Zemlje. Danes vemo, da se na globini okoli 2900 km pod njenim površjem nahaja tekoče jedro Zemlje, v notranjosti tekočega dela jedra pa je še trda sredica, ki se nahaja na globini 5100 km.

ALI SE NAM BLIŽA TEHNOLOŠKA SINGULARNOST?

Lovro Gorjan

Tehnologija napreduje z veliko hitrostjo in računska sposobnost računalnikov eksponentno hitro narašča. Se lahko zgodi, da bo tehnološki razvoj prinesel nastanek superinteligence, kar bi korenito in nepredvidljivo spremenilo svet ter potek človeške evolucije? Hitrost računalniških procesorjev se povečuje eksponentno hitro s časom. To opisuje tudi t. i. Moorov zakon, ki preprosto povedano pravi, da se število tranzistorjev in s tem tudi računska moč procesorjev podvojita približno vsako poldrugo leto. Podoben zakon velja tudi za zmogljivost računalniškega spomina. Nekateri sklepajo, da se bo trend nadaljeval še dolgo v prihodnost. Če je to res, bomo že v relativno bližnji prihodnosti imeli računalnike z izredno zmogljivostjo. Tako bi npr. do sredine 21. stol. lahko izdelali računalnike z računsko močjo, bistveno večjo od združene računske moči možganov vseh ljudi na Zemlji.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 160 let motornega zrakoplova
Berislav Kržič
Pričakovana senzacija -- veliki pernati teropod
Izidor Tasič
Kako smo odkrili notranjo zgradbo Zemlje
Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek
Ksenofore -- skrivnostni polži
Gorazd Vezovnik

Je sol koristna ali škodljiva?
Živko Jug
Klobuk dol pred g. Henleyjem!
Damir Žniderič
Zgodovinski razvoj samostrela
Lovro Gorjan
Ali se nam bliža tehnološka singularnost?
Vital Sever
Varna strpnost
Ray Bradbury
ZNANSTVENA FANTASTIKA Tisti, ki čaka
Umrl je Ray Bradbury
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE avgust in september 2012

EAN koda2012/7
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000