Življenje in tehnika 11/15

letnik LXVI, november 2015

Fizika in kemija hidravličnega lomljenja pri pridobivanju naravnega plina

Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič

Leta 2000 je metan iz nekonvencionalnih virov pokrival le 1 % porabe v ZDA, leta 2010 je presegel 20 %, do leta 2035 pa naj bi zagotavljal 46 % naravnega plina v ZDA. Tudi ob slovensko-madžarski meji pri Petišovcih blizu Lendave so odkrili zaloge nekonvencionalnega plina, ki jih ocenjujejo na okoli 11,7 milijarde kubičnih metrov. Dosegljive so z metodami hidravličnega lomljenja, pri kateri v vodoravno vrtino najprej vstavijo napravo, ki s statičnimi udari povzroči razpoke v okoliški kamnini. Potem v vrtino pod pritiskom vtisnejo tekočino -- pri sodobnem črpanju nekonvencionalnih virov plina je to vedno voda oz. pregreta para --, s čimer povzročijo povečanje oz. razširitev razpok. Na koncu vanje vtisnejo pesek, da jim preprečijo zapiranje. Ta tehnologija je znana že od leta 1947, redno pa so jo (tudi za sproščanje zalog surove nafte v vodoravnih skladih) začeli uporabljati po letu 1950.

 

na vijakih čez drn in strn

Damir Žniderič

Obstaja več načinov premikanja po kopnem. Če se omejimo na mehanske izdelke človeških rok, so najpogostejša seveda vozila s kolesi in gosenicami, le tu in tam lahko srečamo amfibijska vozila ter vozila na zračni blazini (hoverkrafte), najbrž le redki srečneži pa so imeli doslej priložnost videti vozilo z vijačnim pogonom, ki je v vseh pogledih nekaj posebnega. Pri njem kolesa ali gosenice nadomešča par velikanskih valjev z na obodu v obliki navoja ovito prirobnico, podobno Arhimedovemu vijaku. Ta vozilu omogočata premikanje po vodi, snegu, močvirnem terenu, zelo razmočeni zemlji ipd. Na Nizozemskem jih množično uporabljajo pri vzdrževanju in obdelovanji polderjev, zelo primerni pa so tudi pri teptanju ostankov boksita, ki nastajajo kot stranski produkt pri pridobivanju aluminija. Po tem 'rdečem blatu' se lahko učinkovito premikajo samo vozila z vijačnim pogonom.

 

NAJSTAREJŠA TOPOVA V SLOVENIJI

Tomaž Lazar

Iznajdba smodnika spada med najbolj epohalna odkritja vseh časov. Še precej bolj kot smodnik sam po sebi pa je na usodo človeštva v dobrem in slabem vplivalo ognjeno orožje, ki je ob koncu srednjega veka temeljito preoblikovalo naravo bojevanja in zapisalo novo poglavje v razvoju orožarske tehnike. Kot kažejo zgodovinski viri, se je ognjeno orožje rodilo v naši neposredni soseščini in že zelo kmalu postalo del vsakdana slovenskih dežel. Na to ne nazadnje opozarjata najstarejša primerka topništva, ohranjena v Sloveniji -- dve železni bombardi, razstavljeni na ptujskem gradu. Ta najstarejša in zgodovinsko najdragocenejša primerka iz tamkajšnje zbirke topov so strokovnjaki Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in Narodnega muzeja Slovenije leta 2010 sistematično raziskali z različnimi analitskimi metodami. Tako obsežnih raziskav poznosrednjeveških bombard je bilo doslej zelo malo in bi jih v evropskem merilu lahko našteli že na prste ene roke.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 120 let radijskega sprejemnika
Peter Zidar
Ali računalniki lahko sanjajo?
Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič
Fizika in kemija hidravličnega lomljenja pri pridobivanju naravnega plina
Marjanca Starčič Erjavec in Darja Žgur-Bertok
Kako delujejo antibiotiki
Damir Žniderič
Na vijakih čez drn in strn

Peter Zidar
Vesoljsko središče v Udbini
Tomaž Lazar
Najstarejša topova v Sloveniji
Tatjana Plevnik
ZNANSTVENA FANTASTIKA Pismo
Manca Pavlič
Literatura
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride december 2015

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000