Življenje in tehnika 12/15

letnik LXVI, december 2015

Vse znanje TEGA sveta na vaši dlani

Jernej Horvat

Še nikoli v zgodovini človeštva ni bilo tako preprosto in cenovno dostopno pridobiti si nova znanja, pa naj gre za učenje tujih jezikov, družboslovne ali naravoslovne vede. Ob tem pa ne gre več zgolj za pridobivanje dodatnih znanj, ampak tudi potrebnih certifikatov in potrdil, ki kot taka pomenijo konkurenco ustaljenemu sistemu visokega izobraževanja. Večina tovrstnih storitev, dostopnih prek spleta, ponuja predavanja brezplačno ali za razmeroma ugodno ceno, kar pomeni, da vsaj glede tega ne bi smelo biti izgovorov o omejeni dostopnosti. Coursera, Lynda, LinkedIn, Duolingo in Khan Academy pa so najboljši kazalci družbene koristi, ki jih prinaša tehnologija spleta, pametnih telefonov in drugih naprav.

 

Z orožjem in zakoni nad DRONE

Damir Žniderič

Majhnih brezpilotnih zračnih plovil, znanih kot 'droni' ali 'troti', ki so v zadnjih letih v civilni sferi postala zelo priljubljena, njihovi lastniki ne uporabljajo vedno samo za svojo zabavo in dobrobit družbe, ampak vse pogosteje tudi za manj legitimne namene, kot je prikrito opazovanje kogar koli in česar koli. Vendar kršenje zasebnosti ni edini kamen spotike; zloraba dronov ima lahko tudi veliko hujše posledice, saj je nanje med drugim mogoče namestiti tudi različna sredstva za množično uničevanje. Vojaške sile imajo na voljo več bolj ali manj destruktivnih metod za reševanje tovrstne problematike, civilna sfera pa je omejena na sprejemanje restriktivne zakonodaje, čeprav se pojavljajo težnje po bolj neposrednih ukrepih.

 

Z VLAKOM IN GONDOLO NA NAJVIŠJI VRH NEMČIJE

Igor Fabjan

Zugspitze (2962 m) je najvišja nemška gora, ki se vzpenja na skrajnem jugu države, na meji z Avstrijo. Že dolgo se je mogoče v bližino njenega vrha pripeljati kar z vlakom. Potovanje se začne ob glavni železniški postaji v Garmischu, od koder po posebnem ločenem tiru do dobrih 8 km oddaljene vasi Grainau vozi na prvi pogled povsem običajen električni motorni vlak. Šele v tem delu široke alpske doline pa se začne zobata železnica s sistemom Riggenbach, za katerega je značilen srednji tir v obliki ozke lestve, po kateri tečejo veliki zobniki. Običajno sta v uporabi dva vagona, ki lahko hkrati prepeljeta 204 potnike. Gorska železnica je po vzoru najvišje švicarske železnice (Jungfraujoch) speljana skozi strm predor do kraške planote Zugspitzplatt (2588 m). Od tam je mogoče pot do vrha nadaljevati peš ali z gondolsko žičnico.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 50 let optičnih komunikacij
Jernej Horvat
Vse znanje tega sveta na vaši dlani
Peter Zidar
Morja in jezera na Titanu
Damir Žniderič
Z orožjem in zakoni nad drone
Vital Sever
Najprej se prilagodi, potem mutiraj

Gregor Pavlič
Mesto mrtvih pod množicami živih
Igor Fabjan
Z vlakom in gondolo na najvišji vrh Nemčije
Matija Križnar
Fosili in geologija v mitologiji
Jeff Hecht
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Pametna hiša
Abecedno letno kazalo ŽIT 2015

Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride januar 2016           

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000