Življenje in tehnika 4/15

letnik LXVI, april 2015

SAMODEJNA VOŽNJA AVTOMOBILA POSTAJA RESNIČNOST

Jan Černetič

Trditev ni tako iz trte izvita, če pogledamo današnjo stopnjo razvoja avtonomnih avtomobilov. Samo pomislimo na pripomočke, ki nam danes olajšujejo vožnjo, npr. že dolgo znani tempomat ali malo manj časa znani adaptivni tempomat, samodejna pomoč pri zaviranju, sledenje cestnim oznakam in še mnoge druge. Volvov projekt Vision 2020, ki obljublja vožnjo brez hujše prometne nesreče, torej ni več tako neverjeten, kot se je zdel še pred nekaj leti. Gre za to, da je avtomobilska tehnika že tako napredovala, da je s povezovanjem posameznih tehnologij mogoče izdelati skoraj povsem delujoč avtonomen sistem vožnje. Takšen sistem pa je osnova za tehnologijo varnosti, ki stremi k zmanjševanju prometnih nesreč s smrtnim izidom ali hujšimi telesnimi poškodbami.

PERKUTANA KORONARNA INTERVENCIJA IN ŽILNE OPORNICE

Aleksandar Gavrić

Bolezni srca in ožilja so poleg rakavih obolenj najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. Danes je koronarna arteriografija oz. koronarografija najzanesljivejša preiskovalna metoda za prikaz koronarnih arterij. Po uvedbi katetra do ustja leve ali desne koronarne arterije se vanje vbrizga kontrast. Žile se pod fluoroskopsko kontrolo posnamejo v več standardnih projekcijah. Zdravnik je ob tem pozoren na vbočenje žilnih sten in hitrost pretoka kontrastnega sredstva. Oboje mu namreč pomaga pri določanju mesta in ocenjevanju stopnje zožitve koronarne arterije, na podlagi česar se odloči o nadaljevanju posega, ki se lahko konča s koronarno angioplastiko oz. balonskim širjenjem mesta zožitve, z vstavitvijo žilne opornice ali s kirurško revaskularizacijo.

LETEČI BIOLOGI IN EKOLOGI

Damir Žniderič

Uporaba brezpilotnih zračnih plovil (angl. unmanned aerial vehicle -- UAV) in majhnih letečih robotov oz. dronov (angl. drones) predvsem po zaslugi pocenitve komercialnih modelov v zadnjem času postaja vse bolj priljubljena ne samo med modelarji, temveč tudi med raziskovalci, ki s pridom izkoriščajo možnost opazovanja iz ptičje perspektive. Z dodatkom ustreznih senzorjev je namreč mogoče zaznavati in spremljati številne (očem nevidne) spremembe v okolju, odkrivati krivolovce, ki prežijo na ogrožene živalske vrste ipd. Nadaljnji razvoj bo šel v smeri oblikovanja modelov, posebej namenjenih nalogam, s katerimi se srečujejo biologi in naravovarstveniki. Poudarek bo na čim bolj preprosti uporabi in čim večji trdnosti ob kar najmanjši teži -- sploh kadar bodo raziskave potekale na odročnejših lokacijah, kamor transport opreme in materiala ni mogoč drugače kot na hrbtih.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 50 let zgoščenke
Jan Černetič
Samodejna vožnja avtomobila postaja resničnost
Matija Križnar
Zgodovina rudarstva na starih zemljevidih slovenskega ozemlja
Damir Žniderič
Leteči biologi in ekologi
Jernej Horvat
Kako bomo nakupovali v bližnji prihodnosti


Aleksandar Gavrić
Perkutana koronarna intervencija in žilne opornice
Miha Jeršek
Geolog Charles Darwin
Bernarda Županek, Sabina Kramar, Maja Gutman
Emonske stenske poslikave pod mikroskopom
Tatjana Plevnik
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Monočala
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE maj 2015

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000