Življenje in tehnika 5/15

letnik LXVI, maj 2015

UKROČENA PARA

Tine Golež

Ko je govor o parnem stroju, večina najprej pomisli na Jamesa Watta. A če trdimo, da ga je izumil on, imamo prav le delno. Parni stroj so namreč uporabljali že prej, vendar je deloval nekoliko drugače. Po drugi strani pa je res, da se je uporaba pare še znatno bolj razširila, ko smo se poslovili od Wattovega modela stroja. Zamisli preteklih stoletij so morale počakati: po eni strani na razvoj materialov in strojništva ter po drugi na posameznike, ki so znali stare pojave ujeti v zamisli o novih strojih. In ta razvoj še ni zastal. Čeprav je osnovna ideja elektrarne stara več kot stoletje, so izkoristki iz leta v leto naraščali, saj je nova tehnologija omogočala vse večje temperature in tlak. Verjetno pa smo blizu meje -- kakor je blizu skrajne meje novi svetovni rekord v tej ali oni športni disciplini.

MATERIALI V SODOBNI ELEKTRONIKI

Hubert Fröhlich

Materiale, pri katerih poleg mehanskih izrabljamo še druge lastnosti, imenujemo funkcijski materiali. Ta skupina materialov, katere najpomembnejši predstavniki v elektroniki so polprevodniki, je v preteklih desetletjih omogočila prehod iz industrijske družbe v informacijsko in je imela izjemen vpliv na sodobno gospodarstvo.
Kot funkcijske pojmujemo vse tiste materiale, pri katerih poleg mehanskih izkoriščamo še druge lastnosti. Vse materiale, ki jih uporabljamo v elektroniki, prištevamo med funkcijske. Pametni materiali so podskupina funkcijskih materialov. Zanje je značilno, da v skladu z zunanjimi vplivi (temperatura, električno ali magnetno polje, svetloba) spremenijo svoje lastnosti (prostornina, električna upornost, mehanska trdnost, oblika, barva). Informacijo iz zunanjega sveta so sposobni sprejeti, jo obdelati in nanjo odgovoriti z akcijo.

ZMAJI MED DOMIŠLJIJO IN RESNIČNOSTJO

Berislav Kržič

Zmaji so vsem znana mitološka bitja, po obliki še najbolj podobna plazilcem, vendar pogosto 'opremljena' s krili. Čeprav v ljudskem izročilu obstajajo že od nekdaj, gre pravzaprav za zapleteno in obsežno tematiko, zaradi česar je zelo težko na kratko zaobjeti najpomembnejše vidike človeške uročenosti s temi izmišljenimi stvori.
Živali, ki so bile podobne pravim letečim zmajem, so vsekakor živele, vendar so izumrle veliko prej, preden so se pojavili prvi predniki človeka. To so bili pterozavri -- skupina letečih plazilcev, izmed katerih so nekatere vrste dosegle neverjetno velikost. Izumrli so v katastrofi globalnih razsežnosti, ki jo je ob koncu krede, tj. pred kakimi 65 milijoni let, najverjetneje povzročil padec asteroida na Zemljo.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 60 let jedrske podmornice
Hubert Froehlich
Materiali v sodobni elektroniki
Daša Janeš
Avtoimunske bolezni
Tine Golež
Ukročena para
Peter Zidar
Robotski roji


Vital Sever
Spreminjanje podobe sveta
Božo Vugrinec
Infrardeče savne
Berislav Kržič
Zmaji med domišljijo in resničnostjo
Andrej Ivanuša
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Kamikaza za Kvangam
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE junij 2015

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000