Življenje in tehnika 6/15

letnik LXVI, junij 2015

CHANGI -- LETALIŠČE PRESEŽNIKOV

Igor Fabjan

Singapursko letališče Changi ni le eno izmed največjih na svetu, temveč ga že vrsto let uvrščajo med do potnikov najbolj prijazna letališča. Temu v prid govori več kot 470 različnih priznanj, med katerimi sta tudi nagradi Skytrax World Airport Awards za zadnji dve leti. Zasnova privlačnega in sodobno urejenega letališča se jim obrestuje z nenehnim naraščanjem števila potnikov. V prihodnosti pa ne želijo le povečati prometa, temveč letališče uvrstiti med eno izmed turističnih znamenitosti te miniaturne države. Za zgled so vzeli glavno tajvansko letališče Tayouan z enim potniškim terminalom in dvema vzletno-pristajalnima letališkima stezama. Lega ob morju je bila idealna za gradnjo letališča, toda za zagotovitev potrebnega prostora so morali pridobiti dodatna zemljišča z izsuševanjem morja. Letališče so odprli leta 1981 in v prvem letu delovanja so na njem oskrbeli več kot 12 milijonov potnikov.

Z ŽIRODINI DO HITROSTNIH REKORDOV

Damir Žniderič

Žirodin je prav posebno zračno plovilo. Čeprav je podoben avtožiru oz. žirokopterju ter še bolj helikopterju, se od vseh naštetih razlikuje po delovanju oz. letenju. Žirodin ima gnan rotor ter lahko vzleta in pristaja navpično, tj. tako kot navadni helikopter, poleg tega pa je lahko tudi bistveno hitrejši, saj ima namenske potisne motorje kakor letalo. Glede na to, da so hitrosti žirodinov primerljive s hitrostmi propelerskih letal, se ne gre čuditi, da so v preteklosti dosegli več -- predvsem hitrostnih -- rekordov. Danes veljavni hitrostni rekord za helikopterje (400,87 km/h) je bil dosežen 11. avgusta 1986 s predelanim britanskim modelom Westland Lynx.
Doslej še noben žirodin ni bil izdelan v večjem številu oz. ni dosegel želenega prodajnega uspeha. Tudi če bi katerega od njih začeli širše uporabljati, bo njihovo število verjetno omejeno.

TEHNOLOŠKI DOSEŽKI SLOVENCEV V ZDA

Vital Sever, Edi Gobec

Ko zadnje čase zaradi slabšega gospodarskega stanja vse pogosteje poslušamo zgodbe o begu možganov v tujino, nehote dobimo vtis, kot da so vsi tisti, ki se zaradi boljših možnosti za delo in nadaljnje izobraževanje odločijo za ta korak, za domovino izgubljeni. A to ni povsem res, kajti z dosežki najuspešnejših med njimi pridobi ves svet, torej tudi Slovenci.
Slovenskih rojakov je v ZDA le za desetino do petino enega odstotka ameriškega prebivalstva, vendar so imeli slovenske korenine kar trije odstotki zveznih senatorjev in aktivnih astronavtov. A uveljavili se niso samo v politiki in vesolju, temveč tudi na številnih drugih področjih -- od zgodnjih človekoljubnih uspehov jezuitskega misijonarja, pedagoga in raziskovalca Marka Antona Kappusa davnega leta 1687 pa vse do imenitnih dosežkov v športu (vsaj enajst olimpijskih medalj), v vojski (nad ducat generalov in admiralov), v zdravstvu, arhitekturi ter na domala vseh tehnoloških in naravoslovnih področjih.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 160 let Bunsenovega gorilnika
Rasto Snoj
Nova obzorja pred sondo New Horizons
Igor Fabjan
Changi -- letališče presežnikov
Jernej Horvat
Novosti na področju uporabnih tehnologij
Jurij Dobravec
Tabula Peutingeriana in narava

Damir Žniderič
Z žirodini do hitrostnih rekordov
Vital Sever, Edi Gobec
Tehnološki dosežki Slovencev v ZDA
Špela Bavec, Matej Gosar
Termična desorpcijska analiza oblik vezave živega srebra
Manca Pavlič
LITERATURA
Dejan Žagar
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Današnji dan
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE julij 2015

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000