Življenje in tehnika 7-8/15

letnik LXVI, julij-avgust 2015

SAMOVOZEČI VLAKI ZA VEČJO UČINKOVITOST

Jan Černetič

Nadomestitev strojevodje z avtonomnim upravljalnim sistemom ne pomeni samo zmanjšanja stroška delovne sile, ampak omogoča tudi izločitev človeškega dejavnika, za katerega vemo, da je eden izmed najpogostejših vzrokov za nesreče v prometu. Poveča se torej varnost, saj delovanje ni več odvisno od subjektivne človeške ocene stanja, obenem pa se zmanjša potrebna energija, ker lahko računalnik natančno izračuna hitrost v vsaki točki poti tako, da vlak pripelje na cilj ob točno določenem času in z najmanj porabljene energije. Stranski učinek tega je boljše načrtovanje trajanja vožnje in zato manj neželenih zamud v prometu. Zaradi enakomerne vožnje brez nepotrebnih zaviranj in pospeševanj je potovanje udobnejše ter omogoča večjo trajnost mehanskih delov, ki so izpostavljeni obrabi. Računalniško vodenje omogoča tudi manjše varnostne razdalje med vlaki, saj si med seboj ves čas sporočajo svojo lokacijo.

VESOLJSKE NAPAKE

Peter Zidar

Kljub natančnemu načrtovanju robotskih vesoljskih odprav občasno prihaja do majhnih in skorajda bizarnih napak, ki imajo lahko katastrofalne posledice. Ker v vesolju (z redkimi izjemami) ni mogoče izvesti popravil, so takšne razmeroma drobne napake največkrat usodne za celotno odpravo. V zgodovini vesoljskih poletov se je na vesoljskih plovilih brez človeške posadke zvrstilo že kar nekaj napak, med katerimi prednjačijo tiste, ki so posledica varčevanja, slabega vodenja in neustreznega nadzora kakovosti vesoljskih projektov. V obratih, kjer sestavljajo vesoljska plovila, so namreč na voljo sistemi, ki zaznajo napake na napravah in nanje opozarjajo. Da bi naprave na krovu vesoljskih plovil lahko zagotovile rezervo v primeru odpovedi, so večinoma podvojene ali celo potrojene. Kljub vsem prizadevanjem pa se včasih kakšna napaka vseeno izmuzne in lahko povzroči tudi izgubo celotnega vesoljskega plovila.

ZOBNA HIGIENA SKOZI ČAS

Damir Žniderič

Obisk pri zobozdravniku je eden izmed tistih dogodkov, ki bi se mu z največjim veseljem rad izognil ne samo vsak otrok, temveč tudi marsikateri odrasel človek, saj že pogled na množico kovinskih instrumentov v zobni ambulanti marsikoga navda s strahom. Tesnoba je še toliko večja, kadar ne gre zgolj za kontrolni pregled, ampak je zaradi zobobola potreben poseg. Pogostost srečanj z zobozdravnikom je na srečo mogoče zelo zmanjšati z dobro zobno higieno, za katero nam je dandanes na voljo množica učinkovitih pripomočkov. Poleg 'klasičnih' zobnih ščetk, zobnih past najrazličnejših barv in okusov ter zobnih nitk in medzobnih ščetk so tu še nekatere druge, razvitejše tehnološke naprave, kot so električne zobne ščetke z več načini delovanja (vibracije, krožno ščetkanje, čiščenje z ultrazvokom) in zobne prhe, ki naj ne bi le odpravile tisto malo truda, potrebnega za uporabo zobne ščetke, marveč bi bila naša usta po njihovi uporabi še čistejša.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 180 let revolverja
Jan Černetič
Razmah hibridne avtomobilske tehnologije
Peter Zidar
Vesolje v letu 2015
Jernej Horvat
Vznemirljivi svet mobilnih aplikacij
Matija Križnar
Ponarejanje in prevare v paleontologiji

Berislav Kržič
Stegozaver Sophie
Damir Žniderič
Jules Verne kot vizionar (1. del)
Joc Triglav
Zgodovina topografskih izmer habsburške monarhije (3. del)
Darka Lampič
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Skok na kozarček rešil Zemljo
Manca Pavlič
LITERATURA
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE marec 2015

Leto izida2015
EAN koda2015
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)
Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000