Življenje in tehnika 10/16

letnik LXVII, oktober 2016

VESOLJSKI TELESKOPI PRIHODNOSTI
Peter Zidar

V skladu z vsestranskim napredkom astronomije, odkritji zunajosončnih planetov (eksoplanetov) in gradnjo vse večjih zemeljskih teleskopov poteka načrtovanje gradnje vse zmogljivejših vesoljskih teleskopov. Astronomi so doslej posneli le razmeroma velike planete daleč od matičnih zvezd, ni jim pa še uspelo narediti neposrednega posnetka zunajosončnega planeta, po velikosti podobnega Zemlji, ki bi bil na primerni oddaljenosti od matične zvezde in bi na njem lahko obstajalo življenje. V zadnjem času se pojavlja vse več načrtov za vesoljske teleskope, ki bi bili primerni za to zahtevno nalogo. Če bi s pomočjo takšnega teleskopa odkrili druge planete, na katerih uspeva življenje, bi se naša perspektiva pogleda na vesolje korenito spremenila, saj ne bi bili več edinstveni primer življenja v vesolju.


SKANDINAVSKI MOSTOVI TISOČLETJA
Igor Fabjan

Danska je med drugim tudi dežela tisočerih otokov. Otoška lega je tej najmanjši skandinavski kraljevini v preteklosti resda omogočala lažjo obrambo pred osvajalci, zato pa se je v novejšem času ob razvoju železniškega in cestnega prometa vse težje povezovala z drugimi evropskimi državami. Nič čudnega torej, če so že pred poldrugim stoletjem začeli razmišljali o povezavi največjih otokov z mostovi, kar pa jim je uspelo uresničiti šele v tem tisočletju. Storebælt je doslej najobsežnejši gradbeni projekt v danski zgodovini in se uvršča tudi med največje arhitekturne strukture v obliki mostov in predorov na svetu. Pravzaprav gre za dva 6611 m dolga ločena mostova z najdaljšim lokom dolžine 110 m in višino (svetla površina za ladje) 18 m nad morsko gladino. Prvi je namenjen železniškemu (dvotirna proga) in drugi cestnemu prometu (štiripasovnica).


KAKŠNA JE CENA VAŠE ZASEBNOSTI V DIGITALNI DOBI?
Jernej Horvat

Uporabniki se sicer zavedajo tveganj, vendar jih to ne prepriča, da ne bi uporabljali digitalnih storitev. Čeprav jih kar polovica meni, da je uporaba Facebooka in Whatsappa z vidika zaščite informacij tvegana, imata obe omenjeni storitvi kljub temu več kot milijardo rednih uporabnikov. Toda nepazljivost se ne nanaša samo na uporabo aplikacij. Kar 37 % vseh uporabnikov namreč redno uporablja brezžična omrežja, za katera je splošno znano, da nepridipravom ponujajo dobro priložnost za dostop do zasebnih podatkov v računalnikih ali pametnih napravah. Glede na to, da 88 % uporabnikov priznava, da v pametnih napravah in računalnikih shranjujejo zasebne in občutljive informacije, kot so na primer PIN-kode kreditnih kartic, je stanje še toliko resnejše. Vse več storitev -- to velja tudi za WhatsApp -- zato uvaja enkripcijo, storitvi Cyber Dust in Telegram pa sta tako ali tako nastali izključno z namenom zaščite zasebnosti uporabnikov pri komuniciranju prek pametnih naprav.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 190 let ladijskega vijaka
Jernej Horvat
Kakšna je cena vaše zasebnosti v digitalni dobi?
Igor Fabjan
Skandinavski mostovi tisočletja          
Peter Zidar
Vesoljski teleskopi prihodnosti
Bojan Beškovnik
Pametne tovorne ladje    

Jošt Razinger
Vrnitev vesoljskih letal    
Kristijan Skok
… in v prah se povrneš
Veronika Sorokin
Monte d'Accoddi  
Andrej Ivanuša
ZNANSTVENA FANTASTIKA Danes ni torek      
Sanimir Veljanovski
Literatura        
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride november 2016     

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000