Življenje in tehnika 11/16

letnik LXVII, november 2016

ETIKA AVTONOMNIH VOZIL
Peter Zidar

Avtonomna vozila kljub nekaterim porodnim težavam postopoma postajajo resničnost. Kljub nespornim prednostim, ki jih bodo prinesla, pa se v zvezi z njimi vedno bolj izpostavljajo etični problemi, izvirajoči iz dejstva, da lahko ta vozila v delčku sekunde hladnokrvno in preračunljivo odločajo o življenju ali smrti. Tik pred prometno nesrečo je avtonomno vozilo v bistveno boljšem položaju od voznika, ki se lahko odzove le brez poprejšnjega razmisleka. Vozilo ima namreč dovolj časa (tudi če gre samo za milisekunde), da lahko mirno preigra vse možnosti in se odloči za najboljšo. Vendar bi se morali ob tem vprašati, kakšna merila naj ob tem upošteva in kako naj se odloči, ko je v brezizhodnem položaju treba izbirati med različnimi slabimi možnostmi.


ZGODOVINSKI RAZVOJ TERMOBARIČNEGA OROŽJA
Damir Žniderič

Čeprav je bilo že pred več kot šestimi desetletji odkrito najbolj smrtonosno orožje v človeški zgodovini, se razvoj novih načinov uničevanja nezadržno nadaljuje. Glede na to, da proizvodnja, kopičenje in uporaba jedrskega orožja veljajo kot politično in moralno sporno početje, je bilo treba ubrati nekoliko bolj (ne)konvencionalen pristop. V primerjavi z večino konvencionalnih eksplozivnih naprav sta eksplozivna snov ali gorivo pri termobaričnem orožju v tekočem agregatnem stanju oz. v obliki zelo majhnih trdih delcev (prahu, tudi nanodelcev). Ta snov se tik pred detonacijo v neposredni bližini tarče razprši kot oblak oz. aerosol in vžge. Nastali udarni val ima daljše trajanje kot pri konvencionalnih eksplozivih in neprimerno večjo rušilno moč, uničevalno pa učinkuje tudi na živo silo.


VIRTUALIZACIJA STREŽNIKOV IN ZASEBNI OBLAK
Uroš Berglez

Glavna ideja računalništva v oblaku je dostop do nabora oddaljenih procesnih in pomnilniških virov, aplikacij in storitev prek interneta, kot storitev na zahtevo. Čeprav se je izraz prvič pojavil že leta 1957, je v veljavi dejansko šele od leta 2006, ko je podjetje Amazon predstavilo storitev Elastic Compute Cloud. Računalniško okolje, ki temelji na podpori virtualizacije, velja za nov revolucionaren pristop k reševanju delitve procesnih in pomnilniških virov. Cenovna dostopnost in s tem povezana razširjenost pa sta prinesli tudi varnostne pomisleke, saj lahko morebitni vdor v enega izmed sistemov pomeni grožnjo vsem drugim. Čedalje več podjetij se zato odloča za postavitev zasebnih oblakov, kar lahko storijo z eno izmed številnih rešitev -- tako plačljivih kot odprtokodnih.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 340 let kardanskega zgiba
Peter Zidar
Etika avtonomnih vozil   
Uroš Berglez, Danilo Zimšek
Virtualizacija strežnikov in zasebni oblak
Matija Majhen
Umazana plat turističnih križark
Vesna Lavtižar
Materiali prihodnosti

Marjanca Starčič Erjavec, Darja Žgur Bertok
Bakterije vračajo udarec
Damir Žniderič
Zgodovinski razvoj termobaričnega orožja 
Nino Vranešič
Uporaba Tanimotovega koeficienta v biometriji     
Tatjana Plevnik      
ZNANSTVENA FANTASTIKA Vrata 
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride december 2016    

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000