Življenje in tehnika 12/16

letnik LXVII, december 2016

RAZISKOVANJE VESOLJA V PRIHODNJIH LETIH
Ivan Ketiš

Vtis, da razvoj na področju vesoljskih ladij s posadko miruje, je napačen, kajti Američani naj bi v naslednjih dveh letih izstrelili novi vesoljski kapsuli CST-100 Starliner in Dragon 2, Rusi pa v treh ali štirih letih novo plovilo te vrste, imenovano Federacija. Po zadnjih napovedih naj bi na začetku leta 2017 poletela raketa Falcon Heavy zasebnega podjetja SpaceX, ki bo s tem postala daleč najmočnejša nosilka v uporabi. Še leto pozneje naj bi v krožnico okoli Lune poletel ameriški Orion -- vesoljska ladja, ki bo nekoč ponesla ljudi proti Marsu. Izstrelili jo bodo z nosilno raketo SLS (angl. Space Launch System), kar bo prvi polet rakete velikanke v eni od različic, zmogljivejši od Saturna V, doslej najmočnejše rakete.


KAJ RAZKRIVAJO BARVE
Marja Jerič

Barvo ustvarijo naši možgani, ki prejmejo informacijo iz sprejemnih celic v očeh, ko te zaznajo različne valovne dolžine svetlobe. Barva pa ni izključno lastnost snovi, temveč posledica medsebojnega vplivanja vpadle svetlobe in elektronske zgradbe snovi. Kako bomo snov videli, je odvisno od tega, kako vpadla svetloba in snov medsebojno reagirata. Snov se namreč na vpadlo svetlobo lahko odzove tako, da jo absorbira, sipa (lomi, odbije) ali preseva. Predmeti, ki jih vidimo kot črne, se segrevajo, saj absorbirajo večji del energije fotonov, pri belih pa je nasprotno. Frekvence tistih vidnih barv, ki jih snov absorbira, ne vidimo, temveč vidimo odbiti del svetlobe. Frekvence v območju vidnega spektra, ki se po interakciji s snovjo odbijejo, čutne celice v očeh zaznajo in informacije prenesejo v možgane, ti pa jih nato pretvorijo v barvno sliko. Kadar pa s predmeta pripotuje približno enakomerna mešanica frekvenc (oziroma valovnih dolžin) celotnega vidnega spektra, vidimo belo barvo.


UPODABLJANJE VOLUMETRIČNIH PODATKOV
Ciril Bohak, Žiga Lesar

Radovednost človeka že od nekdaj žene k odkrivanju delovanja stvari in s tem k odkrivanju, kako in iz česa so sestavljene. Sam pogled v notranjost objektov -- če ti niso prozorni ali vsaj prosojni --, s človeškim očesom ni mogoč. Seveda pa si lahko pri tem pomagamo s tehniko.
Enega izmed prvih uspešnih poskusov vpogleda v notranjost človeškega telesa -- brez uporabe rezil ali drugih destruktivnih tehnik -- je že leta 1895 izvedel nemški inženir in fizik Wilhelm Röntgen. Ko je roko svoje žene presvetlil z žarki X, je dobil dvodimenzionalno fotografijo, na kateri so se najizraziteje prepoznali obrisi kosti. Rezultat tako niso bili volumetrično predstavljeni podatki, ampak njihova projekcija na ravnino -- fotografija. S tem se je začel razcvet izumljanja nedestruktivnih tehnik, namenjenih zajemu podatkov o notranji sestavi objektov, ki pa niso več omejeni zgolj na dve dimenziji, ampak lahko z določenimi tehnikami zajemajo tudi tretjo dimenzijo in v redkih primerih celo časovno komponento.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 60 let krila s spremenljivo geometrijo
Peter Zidar
Brezžične telekomunikacije prihodnosti
Ivan Ketiš
Raziskovanje vesolja v prihodnjih letih
Vital Sever
Moč navade
Igor Fabjan
Dežela kock Lego

Martina Peljhan, Miha Jeršek
Dediščina idrijskega živega srebra
Ciril Bohak, Žiga Lesar
Upodabljanje volumetričnih podatkov
Marja Jerič
Kaj razkrivajo barve
Andrej Ivanuša
ZNANSTVENA FANTASTIKA -- Oblačni mož
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride -- januar 2017            

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000