Življenje in tehnika 4/16

letnik LXVII, april 2016

MOST V DALJAVO

Peter Zidar

Nekdanja britanska kolonija Hongkong, ki je po letu 1997 kot posebno avtonomno območje postala del Kitajske, tudi pod novo oblastjo razvija svojo infrastrukturo.

Potniki, ki so Se v zadnjih letih spuščali na mednarodno letališče Chek Lap Kok v Hongkongu, so ob lepem vremenu pod seboj lahko opazili nenavaden prizor: z območja letališča je proti odprtemu morju segal dolg most, ki na prvi pogled ni vodil nikamor. Gre za nov most do nekdanje portugalske kolonije Macao in kitajskega mesta Zhuhai, ki ležita na drugi strani delte Biserne reke (reka Zhu Jiang je tretja največja reka na Kitajskem). Gradnja enega izmed najdaljših mostov na svetu bi morala biti po predvidevanjih končana že letos, vendar pa bo njegova otvoritev zaradi različnih zapletov najverjetneje šele okoli leta 2020. Stroške gradnje, ki so z zdajšnjimi 13,4 milijarde EUR že močno presegli prvotne ocene, si delijo Hongkong, Macao in kitajska provinca Guangdong, velik del sredstev pa je v obliki posojila prispevala tudi kitajska banka Bank of China.

 

BODO AVTOMOBILI NAPOSLED LE VZLETELI?

Jošt Razinger

Želja po združitvi avtomobila in letala sovpada z razvojem avtomobilizma in letalstva, zato ni presenetljivo, da ob proučevanju obeh vrst prometnih sredstev na začetku 20. stoletja na primer v Franciji naletimo na ista imena: Luis Blériot, Gabriel Voisin in Henri Farman. Konstruktorji obeh vej so se namreč 'srečavali' tako na cesti kot na nebu. A dejstvo je, da izdelava uporabnega hibridnega vozila, ki bi se z enako lahkoto gibalo tako po zraku kot po tleh, naleti na praktično nepremagljive ovire, saj si zahteve za obe vrsti prometa nasprotujejo. Kljub tem oviram so se doslej zvrstili že številni poskusni poleti, ki so od nekaterih junaških izumiteljev terjali življenje, od večine drugih pa vsaj premoženje. Vsi ti neuspehi pa med izumitelji, inženirji in sanjači vseeno ne morejo zatreti ideje o letečem avtomobilu. Zanašajo se na sodobne tehnologije, zmogljivejše motorje, ogljikova vlakna, ki omogočajo lahke in trdne konstrukcije, ter elektroniko, ki naj skrbi za izboljšano stabilnost med letom.

 

AVTOFAGIJA - Proces, ki celicam omogoča preživetje v stresnih okoliščinah

Nuša Nezman, Saša Lipovšek

Avtofagija je proces razgradnje celičnih sestavin. Pomemben je med celično rastjo in diferenciacijo, saj ohranja ravnotežje med sintezo, razgradnjo in vnovično uporabo celičnih sestavin. Znano je, da se stopnja avtofagije s staranjem organizmov zmanjša, kar lahko vodi do sprememb v delovanju celic, tudi do poškodb dednega materiala. Avtofagija je značilen odziv evkariotskih celic na pomanjkanje hranilnih snovi. Z njeno pomočjo se lahko celica odzove tudi na okužbe z bakterijami. Znanih je več vrst avtofagije: avtofagija s šaperoni, mikroavtofagija in makroavtofagija. Avtofagija je pomemben fiziološki proces, saj sodeluje pri ohranjanju ravnovesja med celičnimi procesi izgradnje in razgradnje. Raziskovalci domnevajo, da se je razvil kot prilagoditev celic na nekatere ekstremne okoliščine, kot sta stradanje in oksidativni stres. Je tudi način odziva celice pri okužbi z mikroorganizmi.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 130 let suhega člena
Peter Zidar
Most v daljavo
Hubert Fröehlich
So Keckovemu zakonu šteti dnevi?
Jošt Razinger
Bodo avtomobili naposled le vzleteli?
Stanislav Južnič
Prvi fotograf nadzvočnih izstrelkov

Gorazd Vezovnik
Več obdelovanja podatkov -- boljše zdravje?
Vital Sever
Litijeve sanje
Berislav Kržič
Spet odkrita nova vrsta dinozavrov?
Nuša Nezman, Saša Lipovšek
Avtofagija
Damon E. Katerios
ZNANSTVENA FANTASTIKA Zadnja želja
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride maj 2016     

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000