Življenje in tehnika 5/16

letnik LXVII, maj 2016

CERERA OD BLIZU

Peter Zidar

Vesoljsko plovilo Dawn (slov. Zora) od lanskega marca kroži okoli najmanjšega pritlikavega planeta Cerera (angl. Ceres), ki je s premerom 946 km obenem tudi največje telo v glavnem asteroidnem pasu. Od nas je oddaljen okoli 600 milijonov km. Že po prvi zelo osnovni fazi kartografiranja so znanstveniki na njegovi površini razločiti podrobnosti, katerih velikost presegala 1,3 km, od decembra lani pa plovilo Dawn kroži po svoji končni orbiti na višini 375 km, s katere se odpirajo še boljši razgledi, ki omogočajo razločevanje podrobnosti velikosti 35 m. Samo v letu 2015 je sonda Dawn na Zemljo poslala več kot 16.000 posnetkov Cerere.

 

ZAŠČITA PRED KEMIČNIM OROŽJEM

Damir Žniderič

Tako kot v primeru konvencionalnih orožij tudi na področju množične uporabe kemičnega orožja obstajajo učinkoviti protiukrepi, ki lahko občutno zmanjšajo število vojaških in civilnih žrtev. O 'pravih' vojaških zaščitnih maskah lahko govorimo šele takrat, ko so se vojaki že seznanili z učinki novega orožja. Razvijale so se skladno z uporabo novih strupov. Po koncu druge svetovne in na začetku hladne vojne so se (v ZDA) pojavili tudi prvi kompleti za osebno dekontaminacijo, namenjeni slehernemu vojaku. Njihove sodobne različice običajno vključujejo avtoinjektorje s protistrupom (ob izpostavitvi živčnim strupom), tekočine za izpiranje oči in sluznic ter pivnike (s sredstvom za nevtralizacijo mehurjevcev).

 

OBLIKOVALCI OKUSOV

Gorazd Vezovnik

Raziskovanje delovanja receptorjev za okus bi lahko privedlo do posameznikom prilagojenih slastnih okusov jedi. Naše okušalne brbončice so le majhen del postopka, s katerim zaznavamo okus; prispevek voha je namreč veliko večji. Če bi lahko posneli ali vplivali na način zaznavanja vonja jedi, bi lahko ne le spodbudili receptorje vonja pri ljudeh z motnjami okusa, ampak tudi ustvarili možnosti za pravo gastronomsko čaranje še za vse druge ljudi. Lahko bi spreminjali okus naravnih sestavin jedi ali oblikovali povsem nove vonje in okuse. Nekateri predvidevajo, da se bo ta tehnologija razvila v nove smeri: z umetnimi vonji bi lahko opremljali filme, pametne telefone in e-knjige. Če bi znali dešifrirati črtne kode vonjev, bi med drugim lahko odkrili tudi to, kako psi zavohajo določene snovi, ki so povezane z nekaterimi vrstami raka.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 60 let Wanklovega motorja
Peter Zidar
Cerera od blizu
Tomaž Hožič
Japonske železnice -- od pare do magnetov
Gregor Pavlič
Geometrijska rekreacija »na kvadrat«
Damir Žniderič
Zaščita pred kemičnim orožjem

Matija Majhen
Vzpon vesoljskega turizma
Matija Križnar
Messel -- svetovna paleontološka zakladnica
Gorazd Vezovnik
Oblikovalci okusov
Stanislav Južnič
Teslova slovenska pota
Milan Petek Levokov
ZNANSTVENA FANTASTIKA Življenje je lepo
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride junij 2016   

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000