Življenje in tehnika 6/16

letnik LXVII, junij 2016

GRAVITACIJSKI VALOVI

Peter Zidar

Ena od pomembnih stvari teorije relativnosti je obstoj gravitacijskih valov, ki jih je Einstein napovedal leta 1916. Ker je gravitacija povezana z ukrivljenostjo prostora, gre pri gravitacijskih valovih v bistvu za valovanje prostora. Ob tem pa ne valuje samo prostor, ampak štirirazsežni prostor-čas, kar pomeni, da valuje tudi čas. Minevanje časa se med valovanjem izmenično pospešuje in upočasnjuje, dolžine v prostoru pa se izmenično podaljšujejo in skrajšujejo. Nedavno odkritje gravitacijskih valov je prelomnica, ki bo najverjetneje odprla novo področje astronomije in fizike. Potrditev o njihovi zaznavi so objavili 11. februarja letos v Washingtonu, največja zasluga za odkritje pa gre ameriškim fizikom in njihovima velikanskima napravama LIGO, ki sta sposobni zaznati te razmeroma šibke valove.

 

PREZGODNJE ROJSTVO

Vital Sever

Povprečna dolžina nosečnosti pri ljudeh znaša 40 tednov, vendar obstaja veliko razlogov, zaradi katerih ženske rodijo prezgodaj. Pogost vzrok je notranja okužba, zaradi katere se maternični vrat sprosti in povzroči popadke. Včasih se zdravniki odločijo za prezgodnji porod tudi zaradi resnega zdravstvenega stanja otroka ali matere. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se na svetu vsako leto prezgodaj rodi okoli 15 milijonov otrok, torej približno vsak deseti. Veliko dežel z najvišjo stopnjo prezgodnjih porodov leži v podsaharski Afriki in celo v ZDA je njihov delež okoli 12 %. Število prezgodaj rojenih otrok narašča deloma zato, ker se ženske za otroke odločajo v poznejših letih, hkrati pa tudi postopek IVF povečuje število rojenih dvojčkov.

 

ZLATA MRZLICA MOBILNIH APLIKACIJ

Jernej Horvat

Mobilne aplikacije V primerjavi z večino drugih podjetniških podvigov danes pomenijo razmeroma hitro in predvsem cenovno dostopno možnost razvoja novega produkta. Še nikoli doslej namreč ni bilo možno neke novitete že kar takoj in brez dodatnih stroškov ponuditi stotinam milijonov ljudi po vsem svetu, ki si življenja ne morejo več predstavljati brez uporabe pametnega telefona in drugih pametnih naprav. Apple in Google v okviru svojih storitev ponujata platformi, prek katerih si uporabniki lahko namestijo te aplikacije, poleg tega pa tudi ustrezne storitve za sámo monetizacijo in s tem ustvarjanje prihodkov. Niti ni tako pomembno, da pri marsikateri priljubljeni aplikaciji sploh ne gre za tehnološko zahteven projekt; važno je samo, da pomeni dobro rešitev za pogosto težavo, s katero se sooča določen segment končnih uporabnikov.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 140 let telefona
Peter Zidar
Gravitacijski valovi
Vital Sever
Prezgodnje rojstvo
Igor Fabjan
Asteroidi in usoda Zemlje
Jernej Horvat
Zlata mrzlica mobilnih aplikacij

Jurij Dobravec
Vsevedni Leibniz in mehanska računala
Gorazd Vezovnik
Zlagana preteklost
Miha Jeršek
Sivka s Hvara
Živko Jug
(Ne)pošteno merjenje izpustov
Luka Finžgar
ZNANSTVENA FANTASTIKA Že davno je nehal šteti
Sanimir Veljanovski
Literatura
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride julij 2016     

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000