Življenje in tehnika 7-8/16

letnik LXVII, julij-avgust 2016

TEMATSKA PRILOGA: POLŽI IN ŠKOLJKE IZ JADRANSKEGA MORJA
Marjetka Kardelj in Miha Jeršek

Vsak je že kdaj na morskem obrežju nabral pest školjk in polžjih hišic ter največje in najlepše za spomin odnesel domov, ne da bi sploh vedel, kako se imenujejo. Ste se morda kdaj vprašali, koliko različnih vrst teh živali prebiva v svetovnih morjih in koliko jih lahko najdemo v nam najbližjem Jadranskem morju? Kateri polž je najbolj pisan in katera školjka največja? Zakaj so leščurji zavarovani in jih ni dovoljeno nabirati? Zakaj ima polž, znan kot Petrovo uho, ob robu hišice od pet do sedem odprtinic? In kakšno je pravzaprav znanstveno ime školjk, ki jih v restavraciji naročimo kot klapavice? Odgovore na ta in še številna druga vprašanja ponuja knjiga Polži in školjke iz Jadranskega morja.

 

KAKO IZBOLJŠATI VARNOST PAMETNIH TELEFONOV
Nino Vranešič

V informacijski dobi, v kateri živimo, je mobilni telefon postal nepogrešljiv pripomoček. Pametni mobilni telefon v primerjavi s klasičnim mobilnim telefonom omogoča dostop do interneta, njegove funkcionalnosti pa lahko razširjamo z namestitvijo aplikacij. Ameriška FCC je skupaj z vladnimi strokovnjaki, razvijalci mobilnih aplikacij in različnimi podjetji, ki se ukvarjajo z informacijsko varnostjo, sestavila seznam varnostnih kontrol in nasvetov za zaščito pametnih mobilnih naprav. S to potezo je želela uporabnikom pomagati pri zaščiti njihovih pametnih telefonov in jim svetovati pri zavarovanju podatkov. Objavljenih deset splošnih korakov je priporočljivo upoštevati neodvisno od mobilnega operacijskega sistema.

 

JUPITER POD DROBNOGLEDOM
Peter Zidar

Ameriška vesoljska agencija Nasa je avgusta 2011 proti Jupitru poslala vesoljsko plovilo Juno, ki je 4. julija letos prispelo na cilj. Gre za odpravo, ki bo proučevala sestavo ter težnostno in magnetno polje tega največjega planeta našega Osončja. Juno je na poti do Jupitra prepotovala 2,8 milijarde km, do konca svojega delovanja, načrtovanega za februar 2018, pa ga bo še 37-krat obkrožila. Ob prihodu v bližino planeta je s pomočjo svojih raketnih motorjev zavrla in se utirila v 14-dnevno polarno orbito, kjer so se vključile znanstvene naprave na krovu, med drugim senzorji za zaznavanje infrardečega in mikrovalovnega sevanja. Z njihovo pomočjo bodo znanstveniki dobili več podatkov o razporeditvi toplote, vlage in konvekcijskih zračnih tokov v atmosferi. Dodatne naprave bodo merile Jupitrovo težnostno polje in njegovo magnetosfero.

 

DREVESA, KI POGREŠAJO MAMUTE
Berislav Kržič

Med sprehodom po kakem parku ste najbrž že kdaj opazili eksotična okrasna drevesa z neobičajno velikimi plodovi, ki dozorevajo v velikih količinah, a jih nobena lokalna žival ne uporablja niti za hrano niti za kar koli drugega. Vsako jesen odpadejo in brez koristi zgnijejo pod matičnim drevesom. Gotovo ste pomislili, da gre za drevesa, uvožena iz kake daljne dežele, kjer obstajajo živa bitja, ki se prehranjujejo z njihovimi plodovi. Drevesa so sicer res od daleč, toda tam ni takšnih živali. Bolje rečeno: ni jih več. So namreč izumrle. Dejstvo je, da je drevesom, katerih obstoj je bil v davni preteklosti odvisen od izumrlih živali, kot so na primer mamuti, uspelo preživeti do danes.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 110 let triode
Nino Vranešič
Kako izboljšati varnost pametnih telefonov
Peter Zidar
Jupiter pod drobnogledom
Jošt Razinger
Najdaljši predor skozi Alpe
Živko Jug
Privlačnost obredov

Igor Fabjan
Pozor -- neznani prometni znaki!
Danilo Zimšek, Uroš Berglez, Matej Rojc, Zdravko Kačič
Ugasni luč, predvajaj film, pokliči prijatelja
Aleš Lajovic
Oskar Smreker in njegovi betonski železniški pragovi
Berislav Kržič
Drevesa, ki pogrešajo mamute
Bojan Ekselenski
ZNANSTVENA FANTASTIKA Časovni kredit
Urška Pajer
Efemeride avgust in september 2016
Aram Karalič
Spletarna

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000