Življenje in tehnika 9/16

letnik LXVII, september 2016

W3W = G3G -- Globalno tribesedno geolociranje
Joc Triglav

What3words je globalna mreža kvadratov velikosti približno 3 × 3 m, vsak od njih pa ima na našem planetu trajno določen nespremenljiv naslov, sestavljen iz enolične kombinacije treh različnih besed. Preprosteje pravzaprav sploh ne gre. Novi sistem je v uporabniškem smislu neprimerno boljši od koordinatnih sistemov (čeprav brez koordinatnega sistema v ozadju sploh ne bi mogel nastati ali delovati!) oziroma vsakokratnih sistemov poštnih naslovov. Odpade tudi skrb glede novih ali spremenjenih uličnih naslovov, saj je W3W-naslov trajen, nespremenljiv in določen za vsak tak kvadrat kjer koli na Zemlji, bodisi na kopnem ali na morju.


BAKTERIJE IN RJAVENJE KOVIN
Tomaž Rijavec

Korozijo kovin, po domače rjavenje, vsi zelo dobro poznamo. Gre za razpadanje in razkrajanje površine kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih procesov. Po nekaterih ocenah ima industrija skupaj več kot trilijon evrov letnih izgub prav zaradi tega procesa. Rjavenje pomeni enega največjih problemov v svetovnem gospodarstvu, saj se dotika tako rekoč vseh industrijskih panog. Z vprašanji, kako bi ga zavrli in ali je to pravzaprav sploh mogoče, se zato ukvarjamo že zelo dolgo. Razvili smo različne barve, premaze in zaščite, ki vsaj začasno zavrejo ta proces. A kaj, ko se tudi na površini takšnih premazov kmalu naselijo različni mikroorganizmi, ki vse prej kot pomagajo ohranjati obstojnost kovine.


INŽENIRSKA TRAGEDIJA 20. STOLETJA
Matija Majhen

Pred nekaj več kot petimi desetletji se je v dolini Vaiont v Italiji zgodila ena največjih inženirskih katastrof vseh časov. Nepričakovano razlitje vode iz akumulacijskega jezera, ki ga je sprožil plaz okoli 260 milijonov m3 skalovja in zemljine s pobočja gore Monte Toc, je zahtevalo 2000 življenj. Tako mediji kot tudi strokovna javnost so hitro ugotovili, da sta za nesrečo kriva lakomnost investitorjev in malomarnost inženirjev. Uradna preiskava je pokazala, da je bilo razlogov za sprožitev plazu, globokega najmanj 100 m in širokega vsaj 2000 m, več, vendar bi bilo nesrečo kljub temu mogoče preprečiti. Sile, ki so delovale na pregrado ob plazu, so bile več kot desetkrat večje od projektnih, a jez vseeno še danes stoji nepoškodovan na mestu, kjer je bil zgrajen.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 130 let Hall–Héroultovega procesa
Joc Triglav
W3W = G3G -- globalno tribesedno geolociranje
Tomaž Rijavec
Bakterije in rjavenje kovin
Vital Sever
Upravljanje oblakov
Matija Majhen
Inženirska tragedija 20. stoletja

Peter Zidar
Pohitritev kitajskih železnic
Jana Aupič
Astrokemija
Matija Križnar
Darwin in njegovi fosili
Milan Petek Levokov
ZNANSTVENA FANTASTIKA Obisk iz vesolja
Urška Pajer
Efemeride oktober 2016
Aram Karalič
Spletarna

EAN koda2016
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000