Življenje in tehnika 07-08/17

letnik LXVIII, julij-avgust 2017

Skrivnost nastanka življenja

Katarina Majerhold, Marjanca Starčič Erjavec

Zemlja je bila ob nastanku pred 4,5 milijarde leti zgolj mrtva gmota -- planet brez življenja. To se je na njej pojavilo šele približno milijardo let pozneje, kakor nakazuje starost najstarejših znanih fosilov. Kako in kje je prišlo do tega, ne vemo. A čeprav je začetek življenja tako še zmeraj ovit v skrivnost, imamo nekaj teorij o tem, kakšen bi lahko bil. V prejšnjem stoletju so se nekateri znanstveniki lotili iskanja odgovora na vprašanje o nastanku življenja. V svojih laboratorijih so celo poskušali poustvariti prvotne okoliščine, v katerih naj bi se to zgodilo, a brez uspeha. Do začetka leta 2000 sta obstajali dve glavni teoriji o nastanku življenju: zagovorniki 'RNK-sveta' so bili prepričani, da se je vse začelo z molekulo RNK, ki je bila sposobna podvojevanja, po mnenju zagovornikov teorije 'najprej metabolizem' pa se je življenje začelo s presnovnim pridobivanjem energije v hidrotermalnih izvirih v globinah morja. Z novim tisočletjem je začela v ospredje stopati tretja teorija -- 'najprej membrana', za njo pa še teorija 'vse naenkrat'.

 

Skrivnost izginulega malezijskega letala

Peter Zidar

Ob izginotju malezijskega letala 8. marca 2014 se je marsikdo spraševal, kako je kaj takega v 21. stoletju sploh mogoče. Na krovu je bilo 227 potnikov iz 15 držav in 12 članov posadke. Dosedanje iskanje, v katero je več držav vložilo skupno več kot 125 milijonov EUR, ni obrodilo sadov, čeprav gre za največjo in najdražjo iskalno akcijo v zgodovini letalskih nesreč. Usoda boeinga 777-200ER torej še vedno ni znana, kar je seveda sprožilo številne teorije, da nam tajne službe nekaj prikrivajo in da bi s svojimi vsemogočnimi orodji zagotovo morale biti sposobne slediti letalu, ki zato ni moglo kar tako izginiti brez njihove vednosti. Sestavni del teh mnenj je močno precenjevanje sposobnosti današnjih tehnologij -- brez zavedanja o njihovi dejanski omejenosti.

Za preiskovanje morebitnih prihodnjih podobnih nesreč morda pomenijo rešitev novi sistemi, ki bodo izkoristili nadgradnje satelitskega omrežja, ki omogočajo hitrejši prenos podatkov in bodo tako lahko nenehno pošiljali podatke, ki se sicer shranjujejo v črnih skrinjicah. V tem primeru slednjih sploh ne bi bilo več treba iskati, lociranje letala do trenutka strmoglavljenja pa bi bilo precej lažje.

 

MitOLOŠki in RESNIČNI samorog

Berislav Kržič

V legendah in mitih skoraj vseh ljudstev na svetu pogosto nastopajo tudi raznolike, neobičajne, fantastične živali. Večinoma so plod domišljije starodobnih pripovedovalcev, praznovernežev ali tistih, ki so pri opisovanju svojih doživetij malce pretiravali -- kakšna izmed njih pa je morda kdaj celo v resnici obstajala, vendar je Ustno in pozneje pisno izročilo se je z generacijami spreminjalo in zato marsikje izkrivilo opis resničnega videza teh bitij, ki so dobile tudi nekatere čudežne lastnosti. Med najbolj znane fantastične živali spadajo zmaji, sirene -- in samorogi. Primer slednjega je toliko zanimivejši, ker tako kot pri zmajih obstajajo fosili živali, katerih videz in znaki bi lahko ustrezali opisom in upodobitvam tega mitološkega bitja. Imamo zelo veliko ilustracij z variacijami na temo samoroga, ki večinoma prikazujejo konju ali dolgonogemu kozlu podobne živali z dolgim, včasih zavitim ali tudi vijakasto oblikovanim rogom sredi čela in s kozjo brado. Resda tudi dandanes poznamo 'samoroge'; to so nosorogi, ki pa imajo rog na vrhu nosu in ne na čelu.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 300 let potapljaškega zvona
Matija Majhen
Plastična morja                                                                      
Katarina Majerhold, Marjanca Starčič Erjavec
Skrivnost nastanka življenja                                              
Vital Sever
Avtomobilska korektnost                                                    
Rafael Mihalič, Mišo Alkalaj
Energija za človeštvo
Odgovori in ugovori na ugovore 

Peter Zidar
Skrivnost izginulega malezijskega letala                        
Berislav Kržič
Pravljični in resnični samorog                                           
Arthur Clarke
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Pravi razlog
Urška Pajer
Efemeride avgust in september 2017
Aram Karalič
SpletarnA

Leto izida2017
EAN koda2017
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige