Življenje in tehnika 10/17

letnik LXVIII, oktober 2017

PROCEDURALNO GENERIRANJE

Ciril Bohak

Le redko kdo danes še ni slišal za eno izmed najbolj priljubljenih videoiger med mladimi -- Minecraft. Ta po zaslugi tehnike proceduralnega generiranja igralcu omogoča sprehajati se po skoraj brezmejnem svetu, ki pa ga oblikovalci niso ustvarili vnaprej, ampak se gradi sproti in je njegova podoba odvisna od 'semena sveta', ki ga igralec poda igri pred začetkom igranja.

Med tehnike proceduralnega generiranja uvrščamo postopke ustvarjanja različnih stvari (svetov, objektov, glasbe, besedil ipd.) z uporabo neke procedure oz. vnaprej definiranega postopka (včasih tudi recepta). Tak način ustvarjanja je v zadnjem času najbolj razširjen pri ustvarjanju brezmejnih navideznih svetov na področju računalniške grafike in računalniških iger (ŽIT 2011/7--8; tematska priloga Kratka zgodovina videoiger), posega pa tudi na področja vsakodnevne uporabe. Z njim si med drugim pomagajo industrijski in umetniški oblikovalci pri snovanju oblik, ki jih je sicer ročno zelo težko ali skoraj nemogoče narediti.

 

Izsiljevalski računalniški virusi

Peter Zidar

Prvi izsiljevalski virus AIDS Trojan se je pojavil že davnega leta 1989. Širil se je s pomočjo disket, žrtve pa so plačale odkupnino prek poštnega predala v Panami. Od takrat je minilo že 28 let in tovrstni virusi so se iz razmeroma redke nevšečnosti spremenili v stroj za služenje denarja. Žrtve imajo na svojih računalnikih najrazličnejše dokumente, na primer finančne podatke o poslovanju podjetja, besedilne dokumente, videoposnetke, fotografije in glasbene zbirke, za katere le redko naredijo rezervno kopijo. Ti podatki so lahko za uporabnika neprecenljive vrednosti, zato so zanje pripravljeni tudi veliko plačati. Značilna odkupnina, ki jo zahteva izsiljevalski virus, je zato od 100 do 1000 EUR, v sporočilu pa je naveden tudi rok plačila, ki je običajno le nekaj dni. Po poteku roka se odkupnina za podatke v datotekah običajno podvoji in določi nov rok plačila, po izteku katerega se ključ za dešifriranje datotek uniči in podatki v njih so za vselej uničeni.

 

ULTRAZVOČNA SLIKOVNA DIAGNOSTIKA V MEDICINI

Mateja Rakuša, Lidija Kocbek

Raziskave ultrazvoka in njegove uporabnosti imajo dolgo zgodovino. Do pomembnejših odkritij je prišlo pred približno sto leti, v široko uporabo na področju strojništva, metalurgije, kemije, v farmaciji in živilski industriji pa je prišel sredi prejšnjega stoletja. Z njim je mogoče učinkovito čistiti različne industrijske sestavne dele, optične elemente, nakit, zobozdravniški in kirurški pribor.

Brez dvoma najbolj razširjena pa je danes njegova uporaba v medicini. S pomočjo ultrazvočnih valov, ki se delno odbijajo na mejah organov v človeškem telesu, lahko naredimo sliko notranjosti telesa. Ultrazvočna slikovna diagnostika (ehografija) v medicini je neboleča, neškodljiva, varna in ponovljiva neposredna preiskava v realnem času. Vseh organov ne moremo pregledati podrobno, srce in ožilje ter številne organe trebušne votline pa lahko. Prav zato ima ta metoda pri odkrivanju in spremljanju bolezni izredno pomembno mesto.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 70 let tranzistorja
Peter Zidar
Izsiljevalski računalniški virusi                                          
Jernej Horvat
S pametnimi napravami do boljšega zdravja
in v prihodnosti celo nesmrtnosti

Ciril Bohak
Proceduralno generiranje                                                   
Mateja Rakuša, Lidija Kocbek
Ultrazvočna slikovna diagnostika v medicini

Veronika Sorokin
Moskovski metro
Jurij Dobravec
Največja glasbila
Andrej Ivanuša
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Naslednjih tisoč let      
Aram Karalič
SpletarnA
Urška Pajer
Efemeride november 2017

Leto izida2017
EAN koda2017
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige