Življenje in tehnika 11/17

letnik LXVIII, november 2017

DIGITALNI DENAR

Peter Zidar

Na internetu se je v zadnjem desetletju pojavilo nekaj 'resnih' digitalnih valut, ki bi lahko popolnoma nadomestile običajni denar, kakršnega smo bili vajeni doslej. Te valute uvajajo tudi nove koncepte, ki jih še nismo vajeni. Digitalne valute, ki se uveljavljajo kot nov standard, za zavarovanje finančnih transakcij uporabljajo kriptografijo, zato jih imenujemo kriptovalute. S kriptografijo tudi zavarujejo in nadzirajo nastajanje novega digitalnega denarja. Pomembna novost, ki jo uvajajo, je decentralizirani nadzor nad valuto, ki omogoča drugačno poslovanje kot pri denarju, ki je nadziran centralno, znotraj bančnega sistema.

Kriptovalute, ki za zdaj igrajo še razmeroma obrobno vlogo, bodo v prihodnosti ne samo pomembno spremenile koncept denarja, ampak pomembno vplivale tudi na številna druga področja našega življenja. Zato je vredno pretehtati, kdaj je najboljši trenutek za investicijo vanje, in na katero od njih staviti.

 

GORA BESED

Vital Sever

S prihodom interneta in družabnih omrežij se srečujemo z veliko več informacijami v pisni obliki kakor rodovi pred nami. Odkar je ameriška učiteljica Evelyn Wood v 50. letih prejšnjega stoletja zasnovala koncept hitrega branja, je nastalo veliko tečajev in knjig, ki obljubljajo, da vas bodo naučili brati petkrat hitreje, ne da bi to kakor koli vplivalo na razumevanje prebranega. A najnovejše raziskave kažejo, da kritični element branja ni čas, ki ga porabite zanj, ali celo vrsta bralne platforme, na kateri berete, temveč pozornost na vsebino besedila pred vami. Nekateri počasni bralci ne obdelujejo kdo ve koliko tistega, kar berejo, na drugi strani pa so nekateri hitri bralci odlični tako pri pomnjenju kot analiziranju besedila. Zato je pomembno predvsem to, da takrat, ko se odločite prebrati stvar, za katere vsebino vam ni vseeno – pa naj bo to leposlovje ali priročnik – branju posvetite vso svojo nedeljeno pozornost.

 

RUPNIKOVA LINIJA NA OBMOČJU GORENJSKE

Aleš Žlebnik

Slovensko ozemlje je že od nekdaj presečišče številnih komunikacijskih poti. Te je bilo s stališča državne varnosti treba nadzorovati in varovati. Enega takšnih poskusov pomeni tudi t. i. Rupnikova linija kot del obrambnega utrdbenega sistema, ki so ga zasnovali in z njegovo gradnjo začeli že v Kraljevini Jugoslaviji. Potekal je vzdolž meddržavnih meja Dravske banovine, in sicer kot sestavni del dveh morebitnih front (zahodne proti Kraljevini Italiji in – po priključitvi Republike Avstrije – severne proti nemškemu rajhu ter delno tudi proti Madžarski; ta fronta se je raztezala še naprej ob obmejni reki Dravi). Še danes si je mogoče ogledati ostanke utrdbenih objektov vzdolž Rupnikove linije, ki je na območju Gorenjske potekala od Ratitovca prek Jelovice do doline Save Bohinjke, nato pa čez širše območje Radovljice do Tržiča in struge reke Kokre. Ostanki tam najdenega utrdbenega objekta so 20,4 km oddaljeni od mejnega prehoda Jezersko, naslednji objekt pa stoji šele v Črni na Koroškem. 

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 210 let obločne svetilke
Peter Zidar
Digitalni denar                                                                
Vital Sever
Gora besed                                                                        
Simon Peter Vavpotič
Razvoj trdih diskov in pogonov brez gibljivih delov          
Aleš Žlebnik
Rupnikova linija na območju Gorenjske       

Bojan Beškovnik
Pametna mesta in logistika                                    
Joc Triglav
200 let katastra na Slovenskem (1. del)          
Damon E. Katerios
ZNANSTVENA FANTASTIKA Razsvetljenje
Manca Pavlič
LITERATURA
Aram Karalič
SpletarnA
Urška Pajer
Efemeride december 2017

Leto izida2017
EAN koda2017
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige