Življenje in tehnika 7-8/18

letnik LXVIII, julij-avgust 2018

SAMOMORILSKI DRONI

Peter Zidar

Brezpilotna leteča plovila, ki jim običajno rečemo tudi droni (ali troti), postajajo vse zmogljivejši in zapletenejši. Z njihovo pomočjo je mogoče izvajati zelo raznolike naloge. Manj kot pol kilograma težke izvedbe lahko zelo natančno letijo po zapletenih krivuljah, lahko sledijo predmetu ali osebi na podlagi optičnega prepoznavanja ali snemajo video v visoki ločljivosti 4K, ki postaja standard na sodobnih televizijskih zaslonih z veliko diagonalo. Droni so torej izjemno uporabni kot miniaturni, mobilni in pogrešljivi vohuni, ki omogočajo pridobivanje dragocenih informacij o razmerah na bojišču ali o stanju nasprotnikove bojne opreme. Seveda pa jih je mogoče porabiti tudi za napadalne namene. Poleg običajnega nadzora in fotografiranja iz zraka se lahko z njimi bojujemo, napadamo in ubijamo. Uporabimo jih lahko kot daljinsko upravljane granate, prenašalce biološkega in kemičnega orožja ali celo kot orožje za množično ubijanje.

 

MOJE ZNANSTVENO IME JE …

Matija Križnar

Znameniti švedski botanik, zdravnik in zoolog Carl von Linné je leta 1735 vpeljal preprost in pregleden sistem poimenovanja za rastline, živali ter celo kamnine, ki mu strokovno rečemo dvočlensko poimenovanje ali binarna nomenklatura. Vsaka živalska in rastlinska vrsta ima namreč svoje znanstveno ime sestavljeno iz rodovnega in vrstnega imena. Linnéjevo poimenovanje temelji na podajanju imen rodov in vrst, kjer bi zajeli tudi značilnosti posameznih živali. Ker pa je pogosto težko v eni sami besedi opisati glavno značilnost oziroma preprosto zmanjka idej, so raziskovalci in opisovalci novih vrst že v preteklosti začeli posegati na primer po imenih in priimkih svojih stanovskih kolegov, domovine, družinskih članov ipd. Še nenavadnejše pa je v zadnjem času vse pogostejše znanstveno poimenovanje vrst po znanih filmskih igralcih, pevcih in celo likih iz risank ali priljubljenih filmov.

 

BAKTERIJSKI ZUNAJCELIČNI POLISAHARIDI

Ana Vaupotič, Leon Marič, Jure Škraban, Janja Trček

Zunajcelični polisaharidi so polimerne oblike ogljikovih hidratov, ki jih proizvajajo celice živali in rastlin, predvsem pa mikroorganizmov, kot so glive, bakterije in arheje. Njihova biološka funkcija je pri bakterijah povezana s pritrjevanjem, lahko pa tudi z drsenjem po površini, zaščito pred izsuševanjem ter oblikovanjem biofilmov. Zunajcelični polisaharidi nastanejo znotraj celice s povezovanjem enostavnih sladkorjev v kompleksne, ki jih celica izloči v svojo okolico. Pri nekaterih zunajceličnih polisaharidih poteka sinteza z encimi, ki so pritrjeni v citoplazemsko membrano. Zunajcelični polisaharidi so sestavljeni iz več enakih (homopolisaharidi) ali različnih (heteropolisaharidi) monomernih enot sladkorjev, kar jim daje raznolike kemijske in fizikalne lastnosti. Najbolj znani zunajcelični homopolisaharidi so celuloza, levan, poligalaktan, kurdlan in skleroglukan, med heteropolisaharidi pa alginska kislina, gelan, hialuronska kislina, ksantan, dekstran in heparin.

 

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 130 let izmeničnega elektromotorja
Peter Zidar
Samomorilski droni                                                              
Matija Križnar
Moje znanstveno ime je …
Simon Peter Vavpotič
Vmesniki za interakcijo človeka z računalnikom
Peter Zidar
Nosilne rakete podjetja SpaceX

Mišo Alkalaj
Korale
Vital Sever
Krivična enakost in pravična neenakost
Ana Vaupotič, Leon Marič, Jure Škraban, Janja Trček
Bakterijski zunajcelični polisaharidi
Janez Paradiž
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Vrata                                
Urška Pajer
EFEMERIDE: avgust in september 2018
Aram Karalič
SPLETARNA

EAN koda2018
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000