Življenje in tehnika 05/19

letnik LXX, maj 2019

Leonardo ob boku predhodnikov in sodobnikov

Jurij Dobravec

O njem se učijo v šolah po vsem svetu, ogledujemo si vznemirljivo zanimive razstave ter se v knjigah in drugih medijih čudimo razlagam rekonstrukcij njegovih izdelkov. Kot vse kaže, njegova genialnost pravzaprav ni bila toliko v izumiteljstvu, ampak predvsem v pozornem opazovanju ter sposobnosti opisovanja in risanja. Zgodovina kljub splošno uveljavljenemu drugačnemu mnenju celo kaže, da skice večine renesančnih risarjev sploh ne predstavljajo izumov ali navodil za uporabo, ampak gre za upodobitve naprav, ki so že bile preskušene. Zato nekatere današnje natančne kopije ali makete ne delujejo zato, ker Leonardo česa ni prav preračunal, temveč zato, ker mu je v risarski vnemi kakšna podrobnost razmerij dejansko videnega in delujočega stroja ušla, kar mu glede na več tisoč ohranjenih listih zabeležk seveda lahko oprostimo. A bolj kot zgodovinski zapis sam je pomembno, da te skice in opisi pomenijo prelomnico v znanosti in tehnologiji. Pri tem pa Leonardo nikakor ni bil sam.

LETALO Libis 180 IN NJEGOVA OBNOVA

Marko Malec

Trisedežno športno-turistično letalo libis 180 je bilo zadnje, ki so ga skonstruirali in izdelali v ljubljanski tovarni letal LIBIS. Konstruktorsko ekipo je vodil Marjan Slanovec, dela pa so se lotili v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Letala žal niso dosegla priljubljenosti predhodnikov KB 6 matajurjev in so jih uporabljali samo sedem let, tj. od leta 1966 do 1973. Čeprav naj bi prav libisi 180 zamenjali matajurje, se je njihov čas iztekel komaj tri leta po tistem, ko je slovensko nebo zapustil zadnji matajur. Kar sedem od devetih je bilo uničenih v nesrečah, katerih poglavitni vzrok je bil človeški dejavnik -- predvsem nespoštovanje pravil letenja in napačne odločitve pilotov. Libis 180 namreč ni bil namenjen za osnovno šolanje ali za pilota, ki je imel za sabo pomanjkljivo osnovno šolanje. Tudi varnostne letalne lastnosti niso bile osnovnošolske. Pa vendar so tako kot na matajurjih tudi na libisih 180 pridobivali izkušnje številni povojni slovenski športni letalci.

STRUPENI PREMAZI PLOVIL PROTI OBRAŠČANJU

Vesna Lavtižar

Vsak nezaščiten predmet, potopljen v morje, je podvržen obraščanju s tamkajšnjimi organizmi, kot so alge, morske trave, školjke, cevasti črvi in vitičnjaki. Ta pojav je še posebno neugoden za plovila, saj površina njihovega trupa zaradi obraščanja ni več gladka, kar povečuje trenje med plovbo. Občutno se poveča tudi teža plovila, kar povzroči zmanjšanje hitrosti plovbe in manevrskih sposobnosti ter povečanje porabe goriva celo do 40 %. Poleg tega se na trup plovila pritrjeni organizmi, ki po morju prepotujejo dolge razdalje, v novem okolju lahko čezmerno namnožijo in spodrinejo domorodne vrste. Zaradi tega je bilo v preteklosti okolju že povzročene velike ekološke škode. Najpogostejša in obenem najučinkovitejša oblika zaščite je nanos posebnih barv proti obraščanju, ki pa vsebujejo strupene kemikalije (biocide). Ti se iz premazov za plovila nenehno sproščajo v okoliško vodo, zaradi svoje strupenosti pa preprečujejo, da bi se organizmi priraščali na površino.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Joc Triglav
Obletnice: 400 let Keplerjevega 3. zakona o gibanju nebesnih teles
Jurij Dobravec
Leonardo ob boku predhodnikov in sodobnikov
Jošt Razinger
Borba s plastičnimi odpadki -- boj z mlini na veter
Marko Malec
Letalo libis 180 in njegova obnova
Simon Peter Vavpotič
Računalniki mislijo namesto nas
 


Vesna Lavtižar
Strupeni premazi plovil proti obraščanju
Peter Zidar
Terahertz
Mateja Kišek
Tehnike gojenja gob
Aljoša Toplak
ZNANSTVENA FANTASTIKA Kocka, ki pozna vse odgovore
Manca Pavlič
Literatura
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride junij 2019

EAN koda2019
Širina0.00
Višina0.00

Sorodne knjige

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–10.00 in 11.00–14.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000