Življenje in tehnika 7-8/21

letnik LXXII, julij/avgust 2021

SOL

Ob izrazu drobni bleščeči beli kristali navadno pomislimo na osoljeno hrano, soline in rudnike soli, morje. A pojem soli je dosti širši. Skozi tisočletja je sol soustvarjala našo zgodovino, bila je menjalno sredstvo, zaradi nje so se bíle vojne in še marsikaj. Brez soli ne moremo živeti, nahaja pa se tudi tam, kamor še ni stopila človeška noga.

V kemijskem pogledu so v soli z ionsko vezjo povezani anioni in kationi. Delimo jih na kloride, fluoride in na spojine s preostankom halogene skupine, torej prvinami oz. elementi, ki tvorijo soli. Ločimo jih tudi glede na topnost v vodi. Na splošno velja, da so kloridi, sulfati, fosfati in soli nekaterih organskih kislin topni, čeprav se večina preostalih soli v vodi ne topi.

Ob omembi soli nas večina pomisli preprosto na kuhinjsko sol (NaCl). Kemijsko gre za klorid, mineraloško pa za halit, ki obsega več kot 5600 znanih in tudi temeljito raziskanih mineralov. Med primesmi v halitu pogosto najdemo jod, brom, železo in kisik. 

Kot vsak mineral ima tudi halit zanj značilno zgradbo. Natrij in klor se povezujeta v prostorsko kristalno rešetko v obliki kocke. Zaradi urejene notranje zgradbe je sol mineral in hkrati kristal. Prevladujejo kockasti kristali, rešetka iz ploskev ...

AROMATERAPIJA – OD ZAČETKOV DO DANAŠNJIH DNI (1. DEL)

Aromaterapija ima korenine že v pradavnini, svoje mesto je našla tudi v svetem pismu, kjer bog daje Mojzesu navodila za pripravo svetega mazila iz mire. Vse stare civilizacije so uporabljale aromatične snovi za odišavljenje prostorov, parfume in zdravilne pripravke, eterična olja pa so bila temelj obrambe pred kužnimi boleznimi.

Aromaterapija je pomembna in uporabna tudi danes, ko smo na vsakem koraku izpostavljeni najrazličnejšim umetnim in škodljivim snovem. Vendar pri tem ne gre za novodobno iznajdbo, čeprav so jo poimenovali šele 1937. leta.

Že od pradavnine so rastlinske dišave kot zdravilo in sredstvo za ohranjanje vitalnosti prisotne v družbi. Ko se je človek naučil zanetiti ogenj, je včasih nanj nevede naložil tudi les aromatičnih rastlin. Ob tem je spoznal, da nekatere goreče veje in listi zelo zanimivo učinkujejo na človeka. Nekaj teh dišav ga je uspavalo, druge so mu olajšale dihanje, spet tretje blažile razne bolezenske težave, spodbujale čutne zaznave ter celo spreminjale stanje zavesti in povzročale mistična verska doživetja. ʻZeliščnemu dimu’ je zgodnji človek pripisoval ...

TV RUMENČKI

Električne kitare, obarvane s tako imenovano TV rumeno (TV yellow) barvo, po iskanosti med primerljivimi modeli prekašajo večino, če ne vseh, preostalih barv, odtenkov in prelivov. Večina kupcev išče prav rumene kitare, ki jih proizvajalci ponujajo v odtenkih od umazano bele, preko barve jajčne lupine in oranžno rumene (butterscotch blonde) do zlate špice (golden top).

Te kitare niso privlačne le zaradi svoje uporabnosti ali videza, pač pa predvsem zaradi zgodb o njihovem nastanku, namenu uporabe in poimenovanju. Te se kar množijo in že dosegajo pravljične razsežnosti, saj so se smiselna pojasnila o najpriljubljenejši barvi v zadnjih 60 letih kar izgubila med številnimi ugibanji.

Kakor pove že poimenovanje proizvajalcev, je bila barva teh kitar izbrana zaradi zahtev televizijskih nastopov. V tistem času si je v razvitem svetu televizija med javnimi občili hitro utirala pot proti vrhu in glasbenikom ter drugim umetnikom je nastop na malih zaslonih veljavo le povečal. A televizijska tehnika, kakor tudi studijska namestitev, je bila v tistem času precej drugačna. Črno-bel prikaz je imel svoje zakonitosti, v okviru ...

SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Vital Sever
OBLETNICE
Vital Sever
100 let od odkritja inzulina
Gregor Pavlič
400 let od rojstva Pierra de Fermata
1. Sol
Miha Jeršek in Barbka Jeršek
2. Aromaterapija – od začetkov do današnjih dni (1. del)
Vesna Flander Puterle
3. Sodobna navidezna resničnost
Peter Zidar
4. Skrivnost svilenih niti
Mateja Kišek
5. Sledi dinozavra ob Cerkniškem jezeru?
Berislav Kržič
6. TV rumenčki
Primož Škerl
7. Sprehodi skozi krošnje dreves
Igor Fabjan
8. Varnost je ključna
Bernarda Županek
ZNANSTVENA FANTASTIKA
Darka Lampič: Sanje so dovoljene
EFEMERIDE
avgust in september Urška Pajer
SPLETARNA 
Aram Karalić

Leto izida2021
EAN koda2021
Št. strani80
VezavaMehka vezava
TiskBarvne strani
Širina16,00 cm
Višina23,00 cm

Sorodne knjige

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 13)

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 13)

Stopite v stik

TZS
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
080 17 90
01 479 02 11
info@tzs.si
Delovni čas knjigarne:
pon–pet: 8.00–11.00 in 12.00–15.00 Vikendi in prazniki zaprto

Uradni podatki

TZS d. d., Ljubljana
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: SI39201457
IBAN: SI56 0700 0000 0641 745 (GB d. d., Kranj)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d. d., Ljubljana
Matična številka: 5048745000