Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 10/18

  Življenje in tehnika 10/18

  letnik LXVIII, oktober 2018

  Redna cena: 4,20 €

  Maratonska mehanska energija

  Marko Kovač, Urban Pavlovčič

  Človeško telo je izjemno zanimiva 'naprava', ki za življenje oziroma opravljanje (mehanskega) dela potrebuje energijo. Dobi jo s hrano in njena kalorična vrednost nam pove, koliko kemične energije vsebuje. Hrana se v prebavnem traktu predela v kemične spojine, ki se porabljajo pri raztezanju in krčenju mišic. Te pri premikanju opravljajo mehansko delo, ki ga med tekom nekaj spravljamo v okončine, te pa gibanje premaknejo na podlago oziroma skrbijo za ravnotežje. Predvsem pri daljših preizkušnjah je za optimalen rezultat zelo pomembno, da tekač pravilno odmerja moči. Ko svoje dodajo še živčnost, adrenalin in želja po uspehu, se kaj hitro zgodi, da ga občutek zavede in se na primer maratona loti prehitro, potem pa mu zmanjka moči za drugi del. Večina trenerjev se strinja, da je za optimalen rezultat na maratonu najboljši pristop enakomerna intenzivnost na vsej progi.

   

  Brlogi velikanskih lenivcev

  Berislav Kržič

  Ponekod na skalnih pobočjih Južne Amerike lahko naletimo na rovom podobne jame, na nekaterih območjih Brazilije in Argentine pa jih je na stotine. Paleontologi menijo, da gre za brloge velikanskih predstavnikov skupine sesalcev, imenovane Xenarthra, ki so -- tako kot tudi mamuti, mastodonti in sabljastozobi tigri -- izumrle ob koncu ledene dobe pred približno 10.000 leti. Nekateri izmed teh rovov so tako veliki, da odrasel človek lahko vzravnano stoji v njih. Že na prvi pogled je mogoče opaziti, da to niso običajne jame, ki praviloma nastajajo tako, da voda, ki vsebuje ogljikov dioksid iz zraka, raztaplja karbonatne stene. Ti rovi so drugačni, saj so na vseh stenah dobro vidni sledovi praskanja in kopanja, ki jih je lahko pustila samo neka res zelo velika žival s svojimi močnimi kremplji.

   

  Spletni portal PROSTOR

  Joc Triglav

  Prostorski podatki so prek spletnih vpogledov na portalih organov državne uprave brezplačno, v vse večjem obsegu in kakovosti ter vse lažje dostopni širokemu krogu uporabnikov. Geodetska uprava RS (GURS) je s portalom Prostor (www.e-prostor.gov.si) vzpostavila distribucijsko okolje, v katerem so na vpogled podatki zemljiškega katastra, katastra stavb, registra nepremičnin, registra prostorskih enot z ulicami in hišnimi številkami, podatki geodetskih točk, zemljepisnih imen, zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture ter načrti in karte v digitalni obliki. Pri javnem vpogledu v podatke o nepremičninah in osebnem vpogledu v podatke o lastnih nepremičninah lahko uporabnik dobi podrobnejše podatke o nepremičninah, vodenih v zemljiškem katastru, katastru stavb, registru nepremičnin, registru prostorskih enot ter gospodarski javni infrastrukturi. 

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 80 let kemičnega svinčnika
  Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič, Leon Valenčič
  Koliko bodo električni avtomobili stali državo          
  Marko Kovač, Urban Pavlovčič
  Maratonska mehanska energija                                           
  Simon Peter Vavpotič
  Superračunalniki -- reševalniki zahtevnih problemov    
  Ciril Bohak
  Kolonizacija sončnega sistema (1. del)                              

  Berislav Kržič
  Brlogi velikanskih lenivcev                                                    
  Joc Triglav
  Spletni portal Prostor                                                                   
  Marjan Žiberna
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Entropija
  Spletarna

  Aram Karalič
  Efemeride: november 2018
  Urška Pajer

  Leto izida2018
  PodročjaLetnik 2018, Revija ŽIT
  Array