Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 10/18

  Življenje in tehnika 11/18

  letnik LXVIII, november 2018

  Redna cena: 4,20 €

  GaŠENJE iz zraka

  Matija Majhen

  Izkušnje kažejo, da so pri gašenju požarov v naravi najučinkovitejša manjša oziroma srednje velika letala, s katerimi je v nevarnih okoliščinah lažje manevrirati. Pomanjkljivost večjih letal je tudi v visoki višini letenja, kjer zaradi razpršenosti med dolgim padanjem v globino gasilno sredstvo ne doseže pričakovanega učinka.

  Razvoj sodobnih gasilnih letal zato ne temelji več na povečevanju njihove velikosti in prostornine rezervoarjev, saj glede na dosedanje izkušnje niso nič učinkovitejša od manjših izvedb, ampak letalski inženirji razvijajo sisteme in metode, s katerimi bi povečali gasilno moč in uporabnost letal, ne glede na njihovo velikost. Največji učinek bi na najbolj požarno ogroženih predelih med drugim lahko dosegli tudi z bolje nadzorovanim odmerjanjem izpustov gasilnega sredstva in uporabo sistema GPS.

   

  MITI IN RESNICA O LESENIH OKNIH

  Aleš Ugovšek

  Velika večina sodobnih oken je izdelanih is lesa, PVC-ja in aluminija. Ob tem, ko zgodovina PVC oken sega v pozna 70. leta in zgodovina aluminijastih oken celo v 20. leta prejšnjega stoletja, pa je zgodovina lesenih oken bistveno daljša. Verjetno je prav to tudi eden izmed razlogov za številne mite in govorice, ki jih je še dandanes mogoče slišati v vsakdanjih pogovorih o lesenih oknih. Lesena okna so cenjena in v sodobni gradnji pomenijo pomemben estetski, varnostni in izolacijski element stavbe. Njihova namembnost je predvsem zagotavljanje varnosti, izolativnosti, prehoda svetlobe in zračenja. Z bliskovitim tehnološkim razvojem tudi lesena okna počasi vstopajo v novo obdobje, njihov razvoj in uporabljene tehnologije pa bodo tesno povezane s panogami Industrije 4.0.

   

  AVTOMOBILSKE (ZIMSKE) VERIGE

  Vinko Kernc

  Verige za vožnjo v snegu se morda zdijo preprosta reč, a ni povsem tako. Pred konstruktorji stoji nekaj izzivov, začenši z izbiro ustreznega materiala. Izkazalo se je, da mora biti jeklo za verige v osnovi žilavo, na površini pa trdo. Žilavost zagotavlja trajnost (preprečuje zlom), trda površina zmanjšuje obrabo, kar prav tako vpliva na trajnost, hkrati pa se učinkovitost verige s časom ne zmanjšuje. Boljše verige so zato izdelane iz jekel, primernih za cementacijo, ob tem pa je seveda pomembno tudi, da je jeklo že v osnovi kakovostno in da je tak tudi sam postopek cementacije. Ko razmere na cesti zahtevajo uporabo verig, je treba te pravilno namestiti, da se med vožnjo ne snamejo in da ne poškodujejo platišča ali celo karoserije. Šele pravilno nameščene verige zares služijo svojemu namenu.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 70 let polaroidnega fotoaparata
  Matija Majhen
  Gašenje iz zraka                                                                        
  Peter Zidar
  Problemi kriptovalut                                                                
  Aleš Ugovšek
  Miti in resnice o lesenih oknih
  Vinko Kernc
  Avtomobilske (zimske) verige

  Ciril Bohak
  Kolonizacija sončnega sistema (2. del)                              
  Matija Križnar
  Gobi, dinozavri in Indiana Jones                                          
  Vesna Trančar
  Sodelovanje med človekom in robotom                            
  Marjanca Starčič-Erjavec, Darga Žgur Bertok
  Razširjanje odpornosti proti antibiotikom z genskimi prenosi     
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Čas za nov začetek
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride: december 2018

  Leto izida2018
  PodročjaLetnik 2018, Revija ŽIT
  Array